След душ хвърляме хавлията на простора или на закачалката в банята, за да изсъхне. Тя ще виси там до следващия път, когато се наложи да я използваме, освен ако не я сложим за пране. Но, колко често в действителност трябва да я сменяме?

Има определен брой дни, за които трябва да внимаваме, преди кърпата ни да се превърне в развъдник на бактерии. Освен това използването на свежа и чиста хавлия е полезно не само за личната ни хигиена, но и за цялостното ни здраве. 

Продължете да четете, за да разберете какво казват дерматолозите, когато става въпрос за това, колко често трябва да сменяте хавлията си за баня.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СМЕНЯТЕ КЪРПАТА СИ ЗА БАНЯ

Трябва да слагаме за пране хвалията си на всеки три до четири употреби. Това помага да се предотврати натрупването на бактерии и миризми, съветва д-р Ани Чиу, сертифициран дерматолог и основател на The Derm Institute.

Снимка: Canva

Важно е да се придържаме към този график за чисти хавлии по няколко причини: Мокрите кърпи натрупат бактерии, мъртви клетки и излишни масла от кожата. Така че, когато използваме мръсна хавлия, рискуваме да създадем кожни инфекции или да изострим съществуващи заболявания като акне, допълва д-р Чиу.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ, ЧЕ ХАВЛИЯТА ЗА БАНЯ Е ЗА ПРАНЕ?

Има няколко начина да разберем, че е време да сложим за пране хвалията си за баня. Ако тя изглежда нечиста или започва да мирише преди три използвания, трябва да я смените по-скоро, препоръчва д-р Чиу.

От друга страна, ако взимаме душ два пъти на ден, можем да я използваме повече от 3 дни, преди да я сменим. 

Снимка: Canva