Много хора са свикнали да взимат душ непосредствено преди лягане. Променете рутината си и започнете да се къпете сутрин! Сънят веднага след душ е вреден за косата ви.

Няма значение причината, поради която си лягате с мокра коса – по-важното е да знаете, че това води до здравословни проблеми.

Ето до какво може да доведе спането с мокра коса и как да избегнете всичко това:

1. Чуплива коса

Снимка: iStock

Мократа коса винаги е по-крехка от сухата. Така че, когато обърнете главата си, косата ви ще бъде подложена на по-силен натиск и някои кичури ще се начупят по неприятен начин.

2. Кожни инфекции

Когато бактериите влязат в контакт с водата, те започват да се размножават многократно по-бързо, отколкото без нея. Бактерии проникват в скалпа и най-често това се изразява чрез образуването на гъбички, наречени „малацезия“. Те причиняват зачервяване и лющене. Така че, ако се сблъскате със сърбеж и пърхот, трябва да се консултирате с медицинско лице.

3. Гъбичен фоликулит

Това е, когато по скалпа се образуват пълни с гной пъпки или мехури с бял връх. Всичко това се случва поради едни и същи бактерии. Много хора страдат от тази инфекция, но тя е лесна за лечение.

4. Обриви по лицето

Снимка: iStock

Ако допрете лицето си до възглавницата, която е имала допир с мократа ви коса, бактериите ще се прехвърлят върху лицето ви и върху него ще се принесат всички описани инфекции. Това е особено опасно за мъжете с брада – бактериите се заселват най-добре върху по-силно окосмените части на кожата.

5. Зараза с инфекции

Можете да заразите вашия партньор чрез възглавницата, на която спите или дори кърпа, в която сте се бърсали. Ако инфекция от мократа коса се появи по лицето ви, тогава можете да заразите партньора си чрез целувка или прегръдка.

Кой тип коса е изложен на най-голям риск?

Снимка: iStock

Сред всички типове коса, удължената е най-податлива на инфекции. Удължената коса изсъхва много по-бавно от обикновената.

Друг риск е, че лентите, които държат кичурите тип екстеншъни за естествената ви коса, могат да се отлепят поради влага. Затова е по-добре изобщо да не чакате удължената си коса да изсъхне по естествен начин, а веднага отидете на сешоар.