Светът е моден критик – особено ако сте жена. В продължение на векове по целия свят са действали строги закони, които са определяли как да се обличат жените. Дори в демократичния Запад се води морална война за гардероба, която продължава и днес.

Гамбия

Тя бе обявена за ислямска република. Държавните служителки бяха призовани да носят вратовръзки и да увиват прилежно косите си. Отклонението от предписания дрескод може да бъде наказано със затвор, глоба или дори публично бичуване.

Северна Корея

Косата на мъжете трябва да е с дължина 1-5 см и да се подстригва на всеки 15 дни. Междувременно жените, хванати да носят панталони, могат да бъдат наказани с принудителен труд и глоби, въпреки че според докладите тези правила започват да се смекчават.

Судан

Снимка: iStock

Девет жени са били осъдени на 40 удара с камшик за това, че са носили панталони в западен стил, пишат във Weforum. Хиляди судански жени са арестувани всяка година за нарушения на „обществения ред", като носене на къси поли и танцуване с мъже. Това се случва не само при жените. Седем мъже от модно ревю, са били осъдени за непристойно поведение и глобени за това, че са носили грим.

Саудитска Арабия

Снимка: iStock

Без значение дали сте местен, или чуждестранен гражданин – ако сте жена и се намирате в Саудитска Арабия, показването на сантиметър плът е престъпление. Мюсюлманките са задължени да носят никаб и дълго черно наметало, наречено абая. Чужденките могат да се разминат с дълго палто и гола глава, ако се осмелят. Ограниченията в облеклото не важат само за жените: 67 мъже са били арестувани на частно парти в Рияд за престъпление „преобличане и държане като жени".

Франция

Снимка: iStock

През 2010 г. Франция въведе закон, който забранява на хората да покриват лицата си на обществени места. Той е насочен към всичко – от мотоциклетни каски до качулки и балаклави, законът беше широко критикуван като дискриминационен спрямо мюсюлманките, които носят бурки и никаби по религиозни причини.

Уганда

Снимка: iStock

Жените там са заплашени от арест, ако бъдат забелязани да носят поли или къси панталони „над коляното", след като ново законодателство забранява „неприличното облекло". Законът, който е част от нов закон за борба с порнографията, довежда до масови случаи на тормозени жени по улиците.