Тази програма, която ни предлага американската диетоложа Тара Крафт, е отлична профилактика за много болести, тъй като изчиства тялото, повишава имунитета и подобрява обмяната на веществата. Комбинацията между балансирана лека вечеря и прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове прави диетата изключително здравословна, а резултатите от нея - дълготрайни.

1-ви ден

Закуска и обяд: Витаминозен сок от зелена ябълка и зелечуци

Продукти за 1 порция:
1 зелена ябълка
1 кочан къдраво зеле (кале)
1/2 лимон
2 резена целина

Всички продукти се разбиват в блендер и полученият нектар се пие веднага.

Вечеря: Салата Никозия със сьомга

Продукти за 4 порции:
2 големи яйца
1 чаша зелен почистен фасул
1/2 чаена лъжичка морска сол
1 кочан маруля с отстранени външни листа
1/2 чаша нахут, накиснат и изцеден
2 домата, тънко нарязани
1 консерва висококачествена сьомга, изцедена от олиото
2 с. л. червен винен оцет
1 с.л. дижонска горчица
1 ч. л. мед
2 с. л. студено пресован зехтин

Яйцата се сваряват и се оставят настрана. В отделен съд с половината от морската сол се подправя водата и се сварява зеленият фасул. След 8 минути врящата вода се излива, фасулът се облива със студена вода и се отцежда. В 4 чинии се разпределят марулата, нахутът и доматите. Към всяка порция се добавя парче сьомга и по полоника яйце. Зеленият фасул се нарежда най-отгоре.

За салатения сос се смесват червен винен оцет, горчица, мед и останалата сол. Постепенно се добавя зехтина, като се бърка непрекъснато. Салата се залива с получения дресинг и се сервира.

 

 

2-ри ден

Закуска и обяд: Витаминозен джинджифилов сок

Продукти за 1 порция:
2 супени лъжици джинджифил
1/2 зелена ябълка
1/2 лимон
1 чаша спанак
1 кочан къдраво зеле (кале)

Всички продукти се разбиват в блендер и полученият нектар се пие веднага.

* За повече сладост се добавят допълнително 1/2 ябълка или 1 щипка стевия.

Вечеря: Макарони с чесън и билки

Продукти за 4 порции:

1/4 чаша студено пресован зехтин
8 скилидки чесън, нарязани на тънко
2 стръкчета риган
1 чаша сухо бяло вино
1/2 чаша ситно нарязан магданоз
1 ч. л. босилек
1 ч. л. ситно нарязан розмарин
1/4 ч. л. морска сол
500 г безглутенови оризови макарони - лингуини
1 чаша рукола

В голяма тенджера се загрява зехтинът на умерена температура, добавя се чесънът и риганът и задушаваме за около 8 до 10 минути, като периодично разбъркваме до получаване светлокафяв оттенък. Изсипва се виното и се вари, докато сместа намалее с 1/3. Сваля се от огъня и се разбърква с останалите подправки и билки - магданоз, босилек, розмарин и морска сол. Междувременно сваряваме пастата според указанията на опаковката в голям съд с вряща подсолена вода. Готовата паста се изплаква със студена вода и се изцежда. Изсипва се в билково-чесновия сос. Пастата се сервира, гарнирана с рукола и магданоз.

 

 

3-ти ден

Закуска и обяд: Микс от краставица и кокосова вода

Продукти за 2 порции:
1/2 кочан къдраво зеле (кале)
1 ябълка
1 голяма краставица
1 чаша кокосова вода

Всички съставки се миксират в блендер, добавя се кокосова вода, отново се разбива хубаво и полученият нектар се пие веднага.

Вечеря: Веге бургер

Продукти за 4-6 порции:

250 г накиснат нахут, изцеден
1/2 чаша ситно нарязан лук
1 чаша фино смляни овесени ядки
1/2 чаша орехови ядки
1/2 ч. л. кимион
1 с. л. лимонов сок
2 с. л. магданоз
2 с. л. соев сос
4 с. л. студено пресован зехтин


За гарнитурата:
Няколко листа зелена салата
Тънко нарязани домати
1 авокадо, нарязано на тънко
дижонска горчица

В кухненски робот смесете нахута, лука, овеса, ореховите ядки, кимиона, лимоновия сок, магданоза и соевия сос и разбийте добре в продължение на 1 минута. Сместа се прехвърля в средно голяма купа и се оформя на 6 топки с размера на средно големи кюфтенца. В тиган загрейте 2 с. л. зехтин. Запържете 3 кюфтенца за около 2 минути от всяка страна до златисто кафяво. Повторете същото и с останалия зехтин и кюфтенца. Поставете кюфтенцата между две пресни или препечени филийки пълнозърнест хляб и гарнирайте с листенца маруля, резенчета домати и тънки колелца авокадо. Облейте с дижонската горчица.

 

 

4-ти ден

Закуска и обяд: Микс от моркови, спанак и круша

Продукти за 1 порция:

6 чаши спанак
3 моркова
1/2 круша

Всички продукти се разбиват в блендер и полученият нектар се пие веднага.

Вечеря: Пълнозърнест хляб с домати и моцарела

Продукти за 3 порции:

6 филийки пълнозърнест печен хляб
2 с. л. студено пресован зехтин
морска сол
1 голям зрял домат, нарязан на тънки филийки
1 топка прясно сирене моцарела, нарязано на фини парченца
1/2 чаша босилек
балсамов оцет

Намажете с малка четчица двете страни на хляба със зехтин, поръсете с морска сол и запържете филийките в тиган с незалепващо дъно на умерен огън за около 2 до 3 минути от всяка страна. Покрийте всяка от филийките с 2 тънки резена домати, 2 парченца моцарела и няколко листа босилек. Поръсете с балсамов оцет на вкус и покрийте с другата филийка хляб.

 

 

5-ти ден

Закуска и обяд: Витаминозен розов микс

Продукти за 2 порции:

3 резена целина
1 голяма краставица
2 малки глави цвекло
1 супена лъжица джинджифил
1/2 ябълка
1 чаша кокосова вода
Всички съставки се миксират в блендер, добавя се кокосова вода, отново се разбива хубаво и полученият нектар се пие веднага.

Вечеря: Салата с киноа, портокал и авокадо

Продукти за 4 порции:

2 с. л. студено пресован зехтин
2 с. л. балсамов оцет
1 портокал + 2 с.л. портокалов сок
1/4 с. л. морска сол
2 ½ ч. сварено киноа, охладено
2 ½ чаши рукола
1 авокадо, нарязано на кубчета
2 с. л. счукани лешници (по желание)

Портокалът, нарязан на малки парченца, киноато, авокадото и руколата се смесват в салатена купа. Облива се със зехтина, балсамовия оцет и лимоновия сок. Накрая се поръсва солта и лешниците.

 

 

6-ти ден

Вечеря: Мариновано пиле със соев сос и джинджифил

Продукти за 4-6 порции:

4 пилешки филета без кожа
1/4 чаша соев сос с ниско съдържание на натрий
2 счукани скилидки чесън
2 с.л. бял винен оцет
1 с. л. ситно настърган джинджифил
1 с. л. кафява захар спрей за готвене

В голяма купа се сипват заедно соевият сос, чесънът, оцетът, джинджифилът и кафявата захар. Пилешките гърди се нарязват и се поставят в соса, така че изцяло да се покрият. Оставете пилето с маринатата да престои около 2 часа в хладилника. Най-добрият вариант е да престои през нощта. Загрейте фурната до 250 градуса . Поставете маринованото пилешко в намазнена тава . Печете най-много 30 минути. Извадете от фурната и сервирайте върху канапе от задушени зеленчуци и киноа.

 

7-ми ден

Вечеря: Риба треска с царевична гарнитура

Продукти за 4 порции:

Риба треска, нарязана на едри парчета
1-2 с.л. лимонов сок
1 с. л. студено пресован зехтин
1/2 ч. л. чили на прах
1/4 ч.л. кимион
1/2 ч.л. морска сол

1 с.л. кокосово масло
8 малки царевични питки, затоплени


За царевичната гарнитура:

1 кочан печена царевица, изчистена
1/2 глава лук, ситно нарязан на кубчета
1 голяма краставица, обелена и ситно нарязана на кубчета
1/4 ч.л. морска сол
2 с. л. лимонов сок
1 авокадо, ситно нарязано на кубчета

Лимоновият сок, зехтина, чилито, кимионът и морската сол се смесват. Рибата се потапя в тази марината и се оставя да престои в хладилника около 30 минути. Междувременно се приготвя царевичната гарнитура: В голяма купа се сипват царевицата, лукът, краставицата, морската сол, лимоновият сок и нарязаното на зарчета авокадо. Маринованата отцедена риба се запържва в загрятото кокосово масло от двете страни за около 7-10 минути. Готовата риба се поставете в затоплената питка, като всяка порция се допълва с царевичната гарнитура.