Хората, които живеят по Средиземноморието, страдат по-рядко от сърдечносъдови заболявания. Проучване проведено в 7 страни установява връзка между нивата на холестерола и коронарната болест на сърцето, пише БГНЕС. 

Хората, които живеят в страни като Италия, Гърция и Хърватия, са с по-ниски нива на сърдечносъдови заболявания в сравнение с участниците в изследването, които живели другаде.

Техният начин на живот включва пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, билки, подправки и зехтин.

Рибата, богата на омега-3 мастни киселини, като сьомга, сардини и риба тон, е предпочитан източник на животински протеини. Храните с високо съдържание на наситени мазнини, като червено месо и масло, се консумират рядко.

 

Яйцата и млечните продукти като кисело мляко и сирене също могат да бъдат част от средиземноморската диета, но в умерени количества. Допуска се и умерена консумация на алкохол, например чаша вино на вечеря. 

„Това е една от малкото диети, които са подкрепени от научни изследвания", казва д-р Шон Хефрон, превантивен кардиолог в NYU Langone Health.

КАКВО ВКЛЮЧВА СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА ДИЕТА? 

Съзнателно или не, хората, които живеят в тези страни, включват в хранителния си режим много плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки, семена, протеини и здравословни мазнини.

Тя се превръща в основа на здравословното хранене за сърцето, с добре проучени ползи за здравето, включително за по-ниско кръвно налягане и холестерол и намален риск от диабет.

Средиземноморската диета не е толкова строг план за хранене, колкото начин на живот", казва диетологът Джулия Зумпано. „Хората, които следват средиземноморската диета, са склонни да "ядат храни, които техните баби и дядовци биха консумирали".

Един ден на средиземноморски режим

Според доктор Хефрон закуската може да бъде авокадо върху пълнозърнест тост с гарнитура от пресни плодове и нискомаслено гръцко кисело мляко.

Обядът или вечерята е хубаво да се състоят от зеленчуци и зърнени храни, приготвени със зехтин и риба на скара.

Допълнение могат да бъдат хумусът, малки порции макаронени изделия или пълнозърнестия хляб.

ПОЛЗИТЕ:

По-добро здраве на сърцето.

По-малък риск от сърдечносъдови заболявания.
Проучване публикувано през 2018 г., установява, че близо 26 000 жени, които са спазвали стриктно средиземноморското хранене в продължение на 12 години, са с малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания (около 25%). Това се дължи главно на промените в кръвната захар, възпаленията и спадът на индекса на телесната маса.  

Предпазва от оксидативен стрес
Той може да причини увреждане на ДНК, допринасящо за хронични заболявания като неврологични заболявания и рак.

Намалява риска от развитие на диабет тип 2

Намаляване риска от усложнения по време на бременност
Близо 7800 жени, които са спазвали средиземноморската диета по време на зачеването и в началото на бременността си, са намалили с около 21% риска от усложнения по време на бременността, като прееклампсия, гестационен диабет или преждевременно раждане.

Намаляване на теглото
В този случай трябва да се наблюдава точния прием на калории.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement