Придържането към средиземноморска диета може да намали загубата на костна маса при хората с остеопороза, сочат резултатите от ново проучване от Университета на Източна Англия.

Проучването на британските учени установява, че хранителният режим с повече зеленчуци, плодове, ядки, пълнозърнести храни, зехтин и риба може да редуцира само за 12 месеца загубата на костна маса.

Това е първото дългосрочно общоевропейско клинично изследване, разглеждащо влиянието на средиземноморската диета върху здравето на костите при възрастни възрастни.

Повече от 1000 души на възраст между 65 и 79 години са участвали в проучването, а доброволците са били разделени в две групи - първата, следвала средиземноморската диета, както и контролна група, която не се придържа към хранителния режим.

Резултатите показват, че средиземноморската диета увеличава костната плътност в шийката на бедрената кост.

"Това е особено чувствителна област при възрастни хора с остеопороза, тъй като загубата на костна маса често е причина за фрактура на бедрената кост", заявява ръководителката на изследването проф. Сюзън Феъруедър-Тейт от медицинския колеж на университета.