За пета поредна година средиземноморската диета е коронована за най-добрата диета в годишната класация на U.S. News & World Report, съобщава Си Ен Ен.

Средиземноморската диета включва пълнозърнести храни, пресни плодове, зеленчуци и салати, ядки, бобови култури, зехтин и сьомга, като има разнообразни ползи за здравето.

Второто място в подреждането е за DASH диетата, чиято основната цел е да се намали високото кръвно налягане (хипертония). Този хранителен режим насърчава консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни храни с ниско съдържание на мазнини, птиче месо, риба, ядки и боб, като се ограничава приема на червено месо, мазнини, захар, сол.

На трето място е класирана флекситарианската диета, която насърчава вегетарианския начин на хранене през повечето време - но е достатъчно гъвкава, за да си позволите един бургер от време на време.

И трите гореизброени диети намаляват или изключват напълно консумацията на преработени храни, като са свързани с изобилие в чинията от плодове, зеленчуци, боб, леща, пълнозърнести храни, ядки и семена.

"Мисля, че е важно да се отбележи, че първите три диети – средиземноморска, DASH и флекситарианска – предлагат разнообразие и гъвкавост", каза Гретел Шулер, управляващ редактор по здравеопазването в US News & World Report.

"Всички диети, които се представят добре в класацията, са безопасни, разумни и подкрепени от солидна наука. Всички отличени диети също така осигуряват адекватни калории с акцент върху зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни; скромно количество протеини с неживотински произход, млечни продукти; и от време на време - някое лакомство", допълва Шулер.

Снимка: iStock

Панел от 27 експерти разглежда 40 диети и ги класира според няколко категории:

  • Колко лесна е диетата за спазване;
  • Колко вероятно е човек да отслабне значително - както в краткосрочен, така и в дългосрочен план;
  • Колко ефективна е диетата за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания или диабет;
  • Колко пълноценна на хранителни вещества е диетата.

"Общо казано, най-добрите диети се ръководят от това, което можете да ядете - а не от това, което не можете да ядете. И точно сега - по време на тези стресови времена, свързани с COVID-19 пандемията - това е особено полезно за хората", казва Шулер.

"Искаме храна, на която да се наслаждаваме. И искаме храна, която да поддържа здравето ни, а защо не и да повиши имунитета ни. Диетите от най-висок клас предлагат това", заявява Шулер.

В допълнение към първото място като най-добра цялостна диета, средиземноморската диета също така грабва първото място в следните категории - най-лесни диети за спазване; най-добри диети за здравословно хранене; най-добри диети за диабет и най-добри диети на растителна основа.

Многобройни проучвания установяват, че средиземноморската диета може да намали риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия и рак на гърдата. Диетата, която е по-скоро начин на хранене, отколкото ограничителен режим на хранене, също така е свързана с по-здрави кости, по-здраво сърце и по-продължителен живот.

При средиземноморската диета мазнините, които са различни от зехтина - като маслото, се консумират много рядко (ако изобщо се консумират), а захарта и рафинираните продукти се консумират само на специални поводи.

Червеното месо се използва рядко при средиземноморската диета - обикновено само за да придаде допълнителен вкус на ястието. Насърчава се яденето на здравословна риба, която е богата на омега-3 мастни киселини, докато яйцата, млечните продукти и птичето месо се консумират в много по-малки количества, отколкото при традиционния начин на хранене за Запада.