Средиземноморската кухня се слави с апетитни ястия по оригинални рецепти от здравословни продукти и с балансиран състав на менюто. Богатото съдържание на естествени антиоксиданти и ненаситените мастни киселини я прави една от най-щадящите диети, която се препоръчва на хората след прекаран инфаркт и след операция на сърцето.
Традиционната средиземноморска кухня спазва негласно няколко здравословни принципа на хранене:
Зехтинът е основната, използвана мазнина (екстра върджин, т.е. студено пресован).
Честа консумация на риба, приготвена на скара или на пара, и морски дарове.
Много зеленчуци, плодове и ядки от региона.
За овкусяване се използват свежи подправки - босилек, магданоз, риган, копър, мента, розмарин.
Ястията изискват минимална термична обработка.
Рецепта за средиземноморски специалитет - пармиджана за 6 порции.
600 г патладжани
3 средни домата
500 г сирене "Моцарела”
100 г сирене "Пармезан”
200 мл олио
1 връзка пресен босилек
брашно за овалване
сол на вкус
Рецепта за доматения сос
4-5 средни домата
2 глави кромид лук
3 червени чушки
4 скилидки чесън
2 яйца
2 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
сол на вкус
Патладжаните се нарязват на колелца, дебели 1 пръст и се осоляват. Оставят се наклонени в съд да се отцедят от горчивия сок. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещено олио. Изваждат се с решетъчна лъжица в чиния.
Доматеният сос се готви в дълбок тиган. Сипва се зехтинът и след като се сгорещи се прибавят нарязани на ситно лукът и чесънът. Чушките, предварително опечени и обелени се нарязват на дребно и също се добавят. Суровите домати се пасират и се посоляват. Към тях се прибавя и захарта. Полученото доматено пюре се разбърква заедно с лука в мазнината в тигана и се оставя на слаб огън около 10 минути.
На дъното на тавата за печене се слага тънък слой от доматения сос, а останалият се оставя да изстине. Нареждат се един слой от изпържените патладжани. Върху тях се слагат колелца от пресни домати, отгоре кръгчета моцарела. Поръсва се с настърган пармезан и накъсан пресен босилек. След това се редят отново патладжани, домати, моцарела, пармезан и босилек.
Приготвя се заливка от охладения доматен сос с леко разбити две яйца, която си изсипва равномерно върху ястието. Отгоре се поръсва с настърган пармезан и се пече на 180 С градуса за около 20 минути.