Пакетираните теста имат дълъг срок на годност и са много удобни за приготвянето на пица. Достатъчно е да разточите приготвеното тесто в кръг с диаметър 25 см върху тавичка, покрита с пергаментова хартия, да добавите плънката по избор, да изпечете и сте готови. Ако пък държите сами да си измайсторите блат за пица, ето как може да си го приготвите бързо, само за около 5 минути: слагате 225 г брашно с набухвател, ½ ч.л. бакпулвер и ¼ ч.л. сол в купа. Разбърквате, правите кладенче в средата и сипвате в него 150 мл прясно мляко и 1 с.л. зехтин. Омесвате меко тесто и го разточвате. Слагате плънката и печете 12-15 минути.
Пица по гръцки
Продукти:
1 голям, тънък и хрупкав готов блат за пица, около 265 г
2 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамов оцет
1 малка глава червен лук, ситно нарязана
3 с.л. пастет от сушени домати
4 домата (или 8 чери домата)
50 г сушени домати в зехтин, тънко нарязани
12 черни или зелени почистени маслини
150 г сирене фета, натрошено
Приготвяне:
Загрейте предварително фурната на на 220 градуса. Разбийте 1 с.л. зехтин и оцета в купа, добавете лучените кръгчета и разбъркайте, за да ги покриете със сместа. Оставете ги, докато приготвяте останалите продукти. След като мариновате лука, намажете блата с пастета от сушени домати, след което поставете отгоре резените сушени домати, маслини и сиренето фета. Поръсете пицата с останалия зехтин. Сложете пицата върху най-горната скара на пицата, като я поставите в плитка тавичка, за да не потече от мазнината. Печете 10 минути, докато плънката леко покафенее.Поръсете със смлян черен пипер. Може да обогатите вкуса, като добавите чесън, риган и люта чушка.
Класическа пица с гъби
Продукти:
1 голям, тънък и хрупкав готов блат за пица, около 265 г
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 консервена кутия домати
2 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер
1 ч.л. риган
300 г пресни гъби
100 г шунка
по 125 г сирене гауда и моцарела
2 с.л. накълцан магданоз
Продукти:
Обеленият лук нарежете на кубчета, а обеленя чесън – на кръгчета. В тиган загрейте 2 с.л. зехтин и задушете в него чесъна и лука. Добавете доматите и оставете да се сгъстят. След това сложете домтеното пюре и подправете със сол, черен пипер и риган. Загрейте фурната до 250 градуса. Почистете гъбите и ги нарежете на ситно. Отделете шунката от кожата и я нарежете на ивици. Настържете гаудата, а моцарелата нарежете на кръгчета. Намажее блата с с доматения сос. Отгоре наредете равномерно гъбите, шунката, двата вида сирене и поръсете с магданоз. Добавете черен пипер и соли залейте пицата с 3 с.л. олио. Печете12-15 минути, докато тестото по краищата се покрие с хрупкава златистокафява коричка.