Ако се чудите как да доживеете до 100 години, отговор на въпроса как дава проучване на италианската психоложка Ана Челцо от Генуа.

Специалистката е интервюирала 29 от най-възрастните жители на планинското селце Чиленто в южна Италия, които са на възраст от 90 до 101 години. Местността е известна с множеството столетници, а някои я наричат дори родното място на Средиземноморската диета. 

Въпросите, които Челцо задавала, били свързани с историята на техния живот, загубите, поуките, стойностните неща и вярата, която имали през годините. А за сравнение в проучването, събрала информацията и от 51 жители сред по-младите поколения.

Установено било, че в сравнение с по-младите от тях, всички възрастни имали много сходни черти. И ако смятате, че инатът е лоша черта, не същото твърдят столетниците в Италия.

Ето какво сочат резултатите от проучването на психоложката Ана Челцо:

1. Те не спират да се учат. Възрастните били в много по-добро умствено състояние отколкото по-младите им опоненти. С нарастването на годините физическото състояние се влошавало, което е абсолютно нормално, но пък умствените им способности се подобрявали, защото те не спирали да бъдат любопитни и да се учат.

2. Те са позитивни. Възрастните преживели времена на войни, сух режим, депресия, емиграции, болести и смърт на най-близките им, половинки и дори собствените деца.  Но все пак оставали позитивно настроени.

"Животът е това, което е. Трябва да се изправиш лице в лице с него и да бъдеш готов за промяна. Тя е това, което ни кара да растем", споделя един от тях.

3. Те не спират да работят. Работата е важна, дори най-голямата цел в живота. Проучването сочи, че селскостопанската работата и земеделието са техен приоритет. Всички били много трудолюбиви през целия си живот и били сравнително активни, дори като възрастни. И вместо да си представяме, че пенсионирането е обвързано с почивка и отдих, на юг в Италия смятат точно обратното - работата поддържа човека жив. 

"Да го карате полека може да ви се струва страхотно в началото, но в последствие няма да ви прави щастливи", допълва д-р Дилип В. Джести, директор на "UC San Diego Center for Healthy Aging" в САЩ.

4. Те обичат. Обичат хората, обичат това, което вършат и обичат да са обичани. Социалните контакти са жизненоважни. Те са заобиколени от хора, с които се харесват взаимно. Така се чувстват у дома си и нямат търпение да се видят, за да споделят мислите си. 

"Не е задължително да имате 100 приятели, само двама най-близки са достатъчни и значат много!", казва още д-р Джести.

5. Те са твърдоглави инати. Ако смятате че инатът е лоша черта, не същото твърдят най-възрастните хора в Италия. Под инат те не визират онзи лош навик, който те кара да бъдеш лош и неотстъпчив човек, а онзи инат, който не те оставя, докато не свършиш работата точно така, както искаш да бъде - без изключения и компромиси.

Ще кажете, че е нормално да се живее до 100 години сред спокойствието на природата. Защото точно такъв лукс не могат да си позволят всички днес, които живеят в града. Но могат да се поучат от по-опитните и да започнат позитивната промяна в живота си, нали?