Доматите могат да забавят развитието на рака на стомаха, което е поредната полза от средиземноморската диета, като италианските учени са работили с екстракти от популярните сортове в страната "San Marzano" и "Corbarino".
Популярните зеленчуци в българската кухня не само намаляват способността на раковите клетки да се развиват и разпространяват, но предизвикват и смъртта им.
Резултатите от изследването сочат, че ползата от доматите "не изглежда свързана със специфични съединения, като например ликопена, а по-скоро трябва да се разглеждат в тяхната цялост", заяви ръководителката на изследването Даниела Бароне от италианския център за онкологични изследвания в Мерколиано.
"Резултати дават възможност за потенциалната употреба на специфични хранителни вещества от доматите не само за профилактиката на рака, но и като конвенционалните терапия срещу раковото заболяване", заявяви авторът на изследването проф. Антонио Джордано.
Пълните резултати от научното изследване са публикувание в списание "Journal of Cellular Physiology".