Средиземнороската диета има всеизвестни ползи за здравето, но тези предимства важат единствено за богатите и добре образованите, сочи проучване в "International Journal of Epidemiology".

Диетата, богата на пресни плодове, зеленчуци, зехтин и риба, е изключително полезна, но експерти вярват, че качеството на продуктите е от изключително значение.

Снимка: iStock

Учените изследвали 18 991 участници над 35-годишна възраст от Южна Италия и открили, че средиземноморската диета намалила шанса от развиване на сърдено-съдови заболявания с 15% в продължение на четири години.

След това специалистите разгледали различни групи от участниците и открили, че позитивният ефект е валиден само за хората получаващи над 47 000 долара на година (около 80 000 лева) или тези, които имат поне средно образование. За останалите хора не бил забелязан особен ефект от диетата.

Възможно обяснение за това е, че по-богатите и образовани хора имат по-голям шанс да се хранят с разнообразни и качествени плодове и зеленчуци, а също така да готвят по по-полезен начин - варене и печене, вместо пържене и гриловане.

азликата се основава на факта, че лицата с по-висок социално-икономически статут консумират голямо количество пълнозърнести храни, органични продукти, витамин D, калции, фибри, полифеноли и антиоксиданти", твърди д-р Джеймс ди Николантонио от "Saint Luke's Mid America Heart Institute".

Липсата на магазини с качествени продукти, както и време за готвене, също са потенциални бариери за здравословното хранене. Тъй като средиземноморски продукти са по-скъпи, е трудно за хората с по-нисък доход да ги включат в диетата си.

Обучението за здравословните храни също е от основно значение – знанието кои зеленчуци и плодове са полезни за здравето ни, както и в какви количества да ги приемаме.