Здравите сърца сред представителите на амазонското племе Чимане озадачи кардиолози и антрополози, демострирайки най-ниските известни нива на артериални налепи. Тайната на боливийското племе е физическата активност – хората прекарват времето си основно в земеделие или лов, движейки се често по 7 часа дневно.

Храната им изобилства от въглехидрати (72%), които са без захари, но богати на фибри – ориз, маниока, царевица, ядки, плодове. Протеините заемат около 14% от диетата им, която е бедна на мазнини (предимно от животински произход) – 38 грама на ден, от които само 11 грама наситени. Хората в племето почти не пушели цигари.

Артериите на 80-годишен човек от Чимане са с 28 години по-млади от тези на американец, като сред хората в племето нивата на холестерол, кръвна захар и кръвно налягане също били ниски, отбелязва кардиологът д-р Рандъл Томпсън от института "Сейнт Люк" в САЩ. 

Ще бъде много полезно за съвременните хора, ако спрат да пушат и тренират интензивно поне по половин час дневно, коментира кардиологът д-р Йоп Перк от университета "Линей" в Швеция.

Резултатите от съвместното международно научно изследване са публикувани в списание "Lancet" и представени по време на последната конференция на Американското кардиологично общество.