Горещи вълни, изпотяване и неспокоен сън – летните нощи могат да изтощят организма и да предизвикат проблеми с качеството на съня ни. Заради предизвикания дискомфорт, често започваме да сънуваме кошмари и да имаме нарушения в нощното възстановяване и отпочиване на тялото. За щастие проблемът с липсата на климатик може да бъде решен с помощта на въоръжаването ни с някои прости хитрости.

1. Понижение на температурата на тялото

За да понижите температурата на тялото и да се почувствате по-добре, вземете няколко кубчета лед и ги поставете на китките на ръцете и шията си. Невероятно, но буквално след няколко минути ще изпитате истинско облекчение и много по-леко ще понесете мъчителната жега. Направете това точно преди лягане, за да понижите температурата на тялото.

И още една тайна – добре е да потопите краката си в студена вода непосредствено преди сън. Напълнете подходящ съд с вода и го поставете до леглото. Ако през нощта се събудите заради непоносимата жега, веднага потопете крака в прохладната вода.

2. Охлаждане на бельото

10-15 минути преди лягане поставете чаршафа или завивката си във фризера. Ще почувствате приятно облекчение, когато легнете в прегръдката на освежената постеля. Внимавайте с калъфките на възглавниците. Все пак да поставяте главата си върху студен плат, не е най-доброто решение.

3. Вода

Обикновено изпитваме дискомфорт, ако сме допуснали да обезводним организма си, до което води обилното потене. За да избегнем това, преди да се приготвим за сън, можем да изпием чаша вода. После приемете студен душ. Ако не си падате по екстремни температури, можете да се освежите, измивайки се с хладка вода. Само не забравяйте да избягвате подсушаването с кърпа, а позволете на тялото да изсъхне по естествен начин. Така то ще попие максимално количество влага, която му е необходима за нощта.

4. Спане поотделно

Когато делим едно легло с партньор, изпитваме допълнително неудобство заради топлината, която излъчва човекът до нас. В същото време той също е подложен на подобен дискомфорт. Затова не се чувствайте гузни, ако вземете решението да прекарате най-горещите летни нощи в различни легла. Така ще направите услуга и на двамата.

Снимка: iStock

5. Вентилатор с бутилка

Нямате климатик или предпочитате да не го използвате през нощта. На помощ идва добрият стар вентилатор. Можете да го оставите да работи в малките часове, но се убедете, че въздушната струя не е насочена директно към вас, за да не си навлечете настинка или схващания на тялото на следващата сутрин. Най-добре е да завъртите вентилатора настрани.

Вижте още хитринки за по-добър сън в горещите летни нощи в сайта Frida.bg.

Вижте колко е важен сънят за здравето във видеото по-долу:

  • Блогърът Мария Тарашманова: Да спиш под открито небе на Кончето в Пирин е магично!
  • Котка да си в тоя живот! Хотел в Париж глези косматите си гости
  • Лайф коуч: Защо жените след секс стават активни, а на мъжете им се доспива?
  • Яна Борисова: Копнеж е думата, която може да превърне реалността в сън
  • Код червено: известни бг звезди с бански като зряла ягода
  • Андрей и Такухи - история за 30 г. любов под чемширената шапка
  • 7 снимки, на които Койна Русева е по-красива от Шарън Стоун
  • Когато Деян Донков чака делфини, от морето излиза нещо по-красиво
  • Любовното лято на Петя Дикова и Илиян
  • Деси Стоянова навърши 47 по-красива и женствена от всякога