В последното изследване за съня, което представихме, само около 25% от българите се събуждат добре отпочинали на следващия ден. Сега ново проучване се фокусира върху употребата на електронните устройства преди лягане. 

Проучването, проведено от Нилсен Адмосфер България, заедно с Български национален панел, води до извода, че почти 9 от 10 интернет потребители държат мобилните си устройства в близост до мястото, където спят. 

Снимка: iStock

Въпреки това, около половината от респондентите се опитват да ограничат синята светлина, излъчвана от електронните екрани, като обикновено намаляват яркостта на устройствата. 

Повече от половината респонденти спят с мобилни телефони близо до леглото, като оставят звука на устройството си включен. Една трета изключват звука или го поставят на самолетен режим, като отново държат устройството си на достъпно място.

Снимка: Нилсен Адмосфер България

Тенденцията звукът да се оставя включен е по-изразена сред мъжете, докато броят на жените, които го изключват, е по-голям. Само 2,5% от хората изключват телефоните си изцяло, но и те ги държат наблизо, а 11% поставят телефоните си на метри разстояние или в друга стая. 

Около половината от запитаните се стремят да намалят въздействието на синята светлина, която се излъчва от електронните екрани, като по-младите се съобразяват с това повече от по-възрастните. 

Има няколко начина, по които може да се ограничи ефектът на тази светлина, като най-често използваният е яркостта да се намали (61%).

27% избягват въздействието на синята светлина, като изобщо не използват електронни устройства преди сън, а 15% използват предназначено за целта приложение. 3% употребяват специални очила, а 2% прилагат други методи.