Красив кът за меко сядане стои незавършен без присъствието на малката масичка. На нея поставяме чашата си с кафе, следобедния си коктейл, дистанционното, кокетната вазичка с цвете в нея, любимото списание или книга, която четем в момента.

Сред топ тенденциите в облика на съвременната масичка са винтидж стилът, включващ както по-изчистените форми, така и по-изявените извивки тип барок, със или без детайли. Актуални са масичката на колела, на едно или три крачета. Формите са най-разнообразни - кръгли, овални, триъгълни или правоъгълни, с по-изявени или "меки" ъгли. На особена почит тази година са комбинациите между стъкло и дърво, дърво и метал, дърво и камък или стъкло и камък, както и компактните модели, от които излизат различни дръжки, приставки, плотове и т.н. Гвоздеи сред модните тенденции тази година са масичките с плот, имитиращ (или истински) пън на дърво, както и масичките в стил "ретро куфар" и "стар сандък".

Но за да излъчва тя уют, комфорт и естетика, трябва да съобразим избора й с околното пространство. Една добре подбрана масичка може да разкраси осезателно кътчето, където е поставена. И обратно – ако разположението й според нейния вид, форма и цвят не е съобразено с мебелите наоколо, рискуваме да загрозим интериорния дизайн. Ето защо, когато избираме масичка, трябва да отделим специално време и внимание за това. Обичайното й място, разбира се, е при меката мебел, която е сред безспорните фаворити в обзавеждането. Ето защо за нейния избор е добре да се мисли още при покупката на дивана, а не по-късно. 

Изборът на масичката зависи и от това за какво ще я използваме. Ако търсим само красиво допълнение, тя може да е много лека и ефирна, неангажираща и почти невидима като присъствие – такава е изцяло стъклената или със стъклен плот маса. Стъклото обаче не е препоръчително, ако у дома има малки деца. В този случай масичката от по-солиден матириал – дърво, метал, палстамаса или комбинация между тях, е за предпочитане. Ако пък искаме да работим на масичката, приспособеното към нея чекмедже ще ни свърши чудесна работа. По-големият и практичен плот, придружен с още един плот под него, също е удачен избор за случая.

Ако ви предстои избор на малка масичка, ви предлагаме да надзърнете в галерията по-горе и да почерпите идея за вашия интериор.