Тайната на пухкавите и вкусни козунаци за Великден се крие в месенето. Колкото по-дълго се прави, толкова по-фина е текстурата. Казват, че за да се получи хубав козунак, тестото трябва да се удари поне 100 пъти в плота на кухнята. Именно продължителното месене обаче е причината много жени да не желаят да правят домашни козунаци, а да предпочитат да си купят от магазина.

С домашната машина за хляб може да избегнете този момент. В нея не само може да замесите, но и да изпечете козунака.  

Необходими продукти:

1 кг брашно
6 яйца
300 г захар
250 мл прясно мляко
150 г масло масло (може с равни части масло и олио)
100 мл олио
4 ч.л. суха мая
½ к. л. сол
настъргана лимонова кора
стафиди (предварително накиснати в топла вода, коняк или ликьор)

Снимка: facebook.com/ChefSilvenaRowe

Приготвяне:

 

Извадете яйцата и брашното 30 минути преди да започнете приготвянето, за да бъдат на стайна температура. Маслото и млякото трябва леко да се затоплят. Така маслото се усвоява по-лесно в брашното, а в топлото мляко маята шупва по-лесно.

Разбийте яйцата с миксер на висока скорост. Добавете захарта и солта и бийте още малко. Размийте сухата мая в млякото и оставете да шупне леко.

Накиснатите стафиди се изваждат от течността върху салфетка, за да не са влажни. Леко се овалват в брашно. Така няма да падната на дъното на козунака, а ще са равномерно разпределени навсякъде.

Снимка: iStock



В машината за хляб е добре да сипете първо сухите съставки, върху тях - течните. За да получите перфектния козунак, тестото трябва да се меси много и дълго. Когато използвате домашна машина за хляб, пуснете 3 пъти само на месене. След това се оставя да втаса. Някои хора използват максимално лесен вариант, като поставят всички продукти в машината, без предварително да смесват или разбиват. Това също е вариант. Бъркалките на машината ще смесят съставките, но със сигурност ще има разлика в крайния резултат.

Готовото тесто може да се извади и да се оформи по различен начин и с различен пълнеж.

Вариант 1

 

Разделя се на три равни части, които се разточват на тънко. Посипват се с лимоновите кори и стфидите и се оформят на фитили. От трите фитила се сплита плитка. Поставя се в правоъгълна, предварително намаслена тава и се пече. Първите 20 минути фурната не се отваря, за да може козунакът на бухне.

Вариант 2
Да оставите тестото в пекарната и да включите на програма само за печене. Така козунакът ще се изпече в машината.

Друг вариант за козунак - вижте във видеото. 

  • Какво забъркаха в кухнята Божана от MasterChef и Екатерина от "Ергенът" (ВИДЕО)
  • Как известните българи посрещнаха Великден (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Калин Евтимов от "Бригада Нов дом" за семейните традиции на Великден (ВИДЕО)
  • Великденски грим със сварено яйце - за перфектно нанасяне на фондьотена (ВИДЕО)
  • Бавно печено агнешко с пресни картофи и розмарин за Гергьовден
  • 12 поверия за Великден, които е добре да знаем
  • 13 любопитни факта за Великден, които не знаете
  • Читатели на Ladyzone.bg: Показахте ни вашите боядисани яйца за Великден (СНИМКИ)
  • Великденските традиции по света (СНИМКИ+ВИДЕО)
  • Днес е Велика събота: Какво повелява традицията? (ВИДЕО)