Бъз – това интересно малко плодче може и да не се отличава с особено привлекателните си вкусови качества в сурово състояние, но е същинско удоволствие за сетивата и чудотворен лек, ако си го приготвите под формата на сок, ликьор, отвара или мармалад.

Съществуват три вида бъз – черен, червен и тревист. Плодовете се използват в умерени количества за сиропи, конфитюри, сокове, конфитюри, мармалади – самостоятелно или като добавка към други плодове (глог, трънка, шипка). От плодчетата и на трите вида може да си сътворите великолепно вино – дъхава амброзия, отличаваща се с лек тръпчив вкус и нежен аромат.

Лечебни качества на бъза

• Чаят от цветовете има потогонно, пикочогонно, отхрачващо и омекчително действие. Приема се вътрешно във вид вид на запарка или настойка при простуда, хрема, пресипналост на гласа, ангина, кашлица, възпаление на бъбреците и пикочните пътища, воднянка, хемороиди, кожни обриви;
• Плодовете действат освежаващо при температурни състояния и слабително при запек;
• Българската народна медицина използва както цветовете, листата и плодовете, така също кората от корена на стъблото при простуда. Отвара от коренова кора се препоръчва при воднянка и затлъстяване;
• Плодовият мармалад и сокът са чудесно пикочогонно и слабително средство, действа противовъзпалително и успокояващо при невралгия;
• Отвара от листата се препоръчва за бани при ревматизъм, хемороиди и кожни обриви и възпаления.

Внимание! Във всички случаи да се използват само добре узрели, дори презрели, плодове, тъй като зелените и недобре узрелите са отровни!

 

Сок от бъз

Добре узрелите плодове се изстискват през марля и сокът се използва като лечебно средство. Ако ще се съхранява по-дълго, стерилизира се 10 минути. Сокът от червения е светлочервен, а от черния и тревистия - тъмночервен. 

Мармалад от бъз

3 кг плодове от бъз се намачкват с преса или сито с малки отвори, така че през тях да премине само месестата част без кожицата и семената. Получената плодова каша се смесва с 3 кг захар и се слага в широк съд на силен огън. За да се подобрят вкусовите качества на мармалада, се прибавя сироп от шипки или глогинки или сурова каша от други плодове. Като се сгъсти, мармаладът се ароматизира с настъргана лимонова кора. Прибира се в буркани още топъл. За да не плесенясва, студеният вече мармалад се поръсва с канела на прах. Когато се взема от мармелада, канелата се отстранява, а после се слага отново. 

Ликьор от бъз

Плодовете се варят и се прецеждат. На 500 мл се слага 500 г захар. Като поври и се посгъсти, сиропът се сваля от огъня. Оставя се да поизстине и се сипват 100 мл малага, 10 г шоколадова есенция и 150 мл чист сипрт. След като се утаи и се филтрира през хартия или през гъста кърпа, ликьорът се затвяря студен в бутилки. Поднася се след 2-3 месеца. 

Вино от бъз

В стъклен буркан се нареждат 1 кг непочистени, добре узрели плодове. Отгоре се ръдсят с 1 кг захар, сипва се 3 л вода и бурканът се оставя при стайна температура. След 15-20 дни сокът се прецежда и се налива в дамаджани. Работи се както при получаване на вина от други плодове, самоче тук плодовете се използват еднократно. Виното е много вкусно. 

Оцет от бъз

Към остатъка след първото преточване на плодовете за вино се прибавят 500 г захар и 3 л вода. Държи се на слънце в покрит буркан 15-20 дни. Получава се доброкачествен оцет.

Чай от бъз

Кипва се вода в чайник. Запарва се сушен цвят от бъз и се кипва 2-3 пъти. Поднася се прецеден и подсладен с пчелен мед. Може да се приготнви и в смес от риган, мащерка, жълт кантарион, подбел и др. билки.

Отвара от бъз

Узрелите плодове се пускат в кипяща вода и се варят захлупени около 15 минути. Отварата се оставя в същия съд покрита, докато изстине, и се подная със или без захар.

Сироп от бъз

500 мл бъзов сок се смесва с 500 г захар и се налива в съдове, в които ще се съхранява трайно. През първите няколко дни съдовете се разклащат, за да се ускори разтварянето на захарта и да не се получи утайка. След 3-4 месеца сиропът придобива  много приятен вкус и аромат. Бъзовият сироп има лечебни свойства – укрепва организма, особено детския, и действа слабително.