Да изпиеш сама чаша кафе рано сутрин, слънцето да гали лицето ти и да не правиш нищо друго освен да преживяваш момента "тук и сега". Всяка жена, всеки човек всъщност, има нужда от това време за себе си. Тук ще намерите повод да отделите тези минути поне веднъж в седмицата и ще откриете страхотна идея за подарък за наближаващия 8 март. 

Разговаряме с Екатерина Лашова за т.нар. Алжирски възел, откраднотото време и как вдъхновението може да дойде от всякакви посоки стига да го потърсим.

Как се роди идеята ви за осмомартенската чаша с „възел“?
За всеки празник правя някакъв тематичен продукт. За 8 март си мислех да е нещо свързано с възлите, защото са символ на свързването. Нямах конкретна идея как ще изглежда, но една вечер гледах филма за Джеймс Бонд „Казино Роял“. В него стана въпрос за т.нар. Алжирски възел. Потърсих повече информация и се оказа, че навремето мореплавателите правели такива възли като вид напомняне за близките им, останали на брега след отплаването. Тези плетки от въже били символ на обич към липсващите любими хора.

Вдъхновена от историята, претворих възела в дръжката на широко отворена чаша, така че да се получи и знак за безкрайност. Украсих я със златисти рози и се получи една много женствена чаша. Щастлива съм, че вече имам 120 поръчки за нея.

Вие самата как си подарявате време, което да е само за вас?
Такова време всъщност трябва да се краде. Когато мога, ходя на минерални басейни близо до София, на разходки или чета книга. По-кратката версия е вечер да изпия чаша вино край камината.

Какви книги четете напоследък?
Обикновено по няколко наведнъж. Сега са „Дъното на басейна“ от Анди Андрюс, биографията на Коко Шанел и „Трите дъщери на Ева“ от Елиф Шафак. С последната книга имах много интересна случка, докато я четях в римската баня на Белчин. Една жена, видяла заглавието и дойде да ми каже, че се казва Ева и има дъщери.

Къде намирате вдъхновение за своите продукти?
Ако постоянно търсиш идеи, те идват отвсякъде, както се случи с филма за Джеймс Бонд. В Инстаграм следя много френски сладкари. Те постоянно експериментират с цветове и форми, от които човек може да се вдъхнови. При сегашния затворен живот социалните мрежи ни помагат да видим света. Там будните хора намират сцена за изява. Вече работя за Великден и ми се иска цветовете да не са строги, а да се размиват, да са на петна, както е при боядисването на яйцата.

Синът ви как възприема странния начин на живот по време на пандемия?
Той е на 8 и периодите с онлайн обучение са трудни, но се адаптира. Вечер обсъждаме и коментираме всичко, което го вълнува. Живеем в Ярлово, което ни дава повече свобода по време на карантина.

Повече за Катя Лашова и нейните произведения можете да видите тук:

  • Антоанет Пепе: Уча децата си да се обичат и да бъдат смели
  • Симона Недева: Грим в синьо, розово и жълто ще е хит за пролетта (ВИДЕО)
  • Ани Халваджиян: Свобода без очаквания, без изисквания и хармония – това ми стига, това за мен е щастието!
  • Задай въпрос на гримьора Симона Недева на живо в Инстаграм
  • Славена Вътова: Вярвам, че човек възприема с такива очи, с каквито гледа
  • Задай въпрос на Славена Вътова на живо в Инстаграм
  • Вени Русинкова - момичето, което рисува върху плaт, стъкло и дърво и не крие занаята си
  • Антония Йорданова: Смисълът на редуцирания гардероб е в това да знаеш коя си
  • Задай въпрос на стилиста Антония Йорданова на живо в Инстаграм
  • Гримьорът и микроблейдинг артист Габриела Карчина: Добре изглеждащата жена е поддържаната жена