"Коко Шанел, кралицата на Париж" от американската писателка Памела Бинингс Юън разказва малко известни събития от живота на иконичната дизайнерка и макар да е фикция, е базиран на действителни факти и внимателно проучване от страна на авторката. 

Легендарната модна дизайнерка Коко Шанел е почитана заради своя изтънчен стил – от емблематичната малка черна рокля и късата пола до опияняващия аромат на парфюма Chanel No 5. Провокативна, както в модата, така и в личния си живот, Коко бързо се превръща в идол за силните и независими жени в Европа и отвъд океана.

"Коко Шанел, кралицата на Париж" разкрива жената зад маската на славата – нейната история с всички върхове, слабости и страсти, но и нейните тайни. 

По време на Втората световна война, когато Вермахтът марширува по"Шан-з-Елизе", тя се оказва в средите на Върховното командване на Райха в хотел"Риц". Заобиколена от врага, Шанел води собствена война срещу своя бизнес партньор, за да се пребори за пълния контрол върху парфюмерийната си компания. Готова на всичко, за да постигне целите си и да спаси най-близкия си човек, тя се впуска в рискована шпионска афера, предрешила бъдещето й завинаги. 

От страниците на книгата окупиран Париж оживява за сетивата чрез завладяващите детайли на описанието, а личността на Коко е изследвана в дълбочина в непрекъснато развиващата се сложност на загадъчния й характер.

Интригата в историята носи елементи на трилър, а създадената атмосфера дава на читателя обстоен поглед върху европейския елит по време на войната.

Още с излизането си през 2020 г., книгата е обявена за №1 успешно пролетно издание на Amazon Kindle в категория исторически роман.

"Коко Шанел, кралицата на Париж" е исторически роман от най-висока класа", според "Пъблишърс Уийкли".

А от "Вог" споделят: "Бляскав роман за една от най-силните жени в историята!".  

Памела Бинингс Юън има дългогодишна адвокатска практика в Хюстън, Тексас преди да се насочи към писателска кариера. В голямото семейство, към което принадлежи, тя е седмата, която поема по пътя на литературата. Била е президент на литературното общество Northshore в Луизиана. През 2009 г. получава наградата на президента на енорията в Сейнт Тамани за писател на годината.

Памела е автор на седем романа."Коко Шанел, кралицата на Париж" е първият от тях, преведен на български език. По българския превод на книгата, който излиза от издателство "Кръг", работи Надя Баева, а неотразимата корица е същата като в оригинала.