Копривата е една от цариците билки с голяма сила и на почит в народната медицина. През пролетта организмът ни има нужда от повече витамини и желязо и това е природен начин да си ги доставим. Супата от коприва е леко и вкусно ястие, което бързо можем да приготвим вкъщи.
Как и къде да наберем коприва?
Копривата е растение, което няма капризи за мястото, на което ще порасне. Може да я откриете по открити полета, междублокови пространства, селски дерета и др. Расте добре на сенчести места. Устойчива е на студ и ако откриете добра локация с коприва, може да сте сигурни, че тя ще е там и на следващата година. Около местата с коприва често растат увивни растения, така че може да се наложи да повдигнете изсъхналите им стебла, за да я откриете. Препоръчително е за брането да си носите ръкавици.
Търсете места за бране на коприва, които са далеч от оживени пътища, по които минават автомобили. Това ще ви гарантира, че набраната коприва е чиста. Ако сте достатъчно търпеливи, късайте само най-свежите листа, а от останалите - само връхчетата. По-старите листа и стеблата могат да дадат горчив вкус на супата.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Как се готви коприва?
Внимателно почистете копривата от изсъхналите листа преди да я сготвите. Копривата се мие най-лесно през гевгир и под силна струя вода. Може да я съхранявате и ползвате по няколко начина:
- Прясна коприва
Сгответе до няколко дни, след като е била набрана, за да запазите всички ценни съставки. Може само да се намачка със сол и зехтин или леко да се бланшира. - Сушена коприва
Оставете да се суши върху хартия в проветриво помещение на умерена температура. - Замразена коприва
Нарежете на дребно и замразете в кутия или плик. Може да направите и отделни малки порции, като я замразите във формички за лед.
Супа от коприва
Необходими продукти:
- 300 г коприва
- 20 мл зехтин
- 50 г бял ориз
- 1 щипка сух джоджен
- 1 яйце
- 1 щипка сол
- 200 г краве сирене
Начин на приготвяне
- Копривата се попарва с гореща вода и се почиства от дръжките. Нарязва се на дребно.
- В тенджера загрейте зехтина и сложете копривата. Задушете за няколко минути.
- Добавете ориза за 1 минута, след което изсипете 1.5 литра вода. Оставете да поври 10-15 минути до сваряване на ориза.
- Настържете твърдо свареното яйце директно в тенджерата. Нека поври още 5 минути.
- Натрошете сиренето и го добавете. Захлупете супата с капак и изключете котлона. Поднася се топла със студено сирене и по желание с разполовено сварено яйце.
С какво е полезна копривата?
Листата на копривата са богати на магнезий, калций, желязо, цинк, калий, витамини А, В, D, Е и К. Копривата съдържа много хлорофил и фолиева киселина. Изключително богата е на витамин и на растителни протеини. Тя свива и кръвоносните съдове и помага при анемични състояния.
Копривата има благоприятно въздействие и върху страдащите от диабет, при бронхитни състояния, върху имунната ни система. Ценно качество на копривата е, че не може да бъде предозирана.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK