Диабетът е едно от най-разпространените заболявания (или състояния) на модерния свят. Най-общо казано, диабетът представлява неспособност на тялото да произвежда и регулира нивата на инсулин в кръвта, което на свой ред означава, че тялото започва да задържа прекалено много захар.

Животът с това състояние може да продължи практически безпрепятствено благодарение на медицината, с която разполагаме днес, но това зависи, на първо място, от ранното диагностициране, изграждането на правилен начин на живот и осигуряването на правилните хранителни добавки, с помощта на които да следим точно какво се случва в тялото ни. 

Първото, което ни интересува, е за какво да следим като симптоми. Но дори и да не сме забелязали симптомите или да наблюдаваме само един от по-общите (като хроничната умора, която може да се свърже с цял куп други състояния или заболявания), то е важно да си правим най-малко ежегодна кръвна картина, с която да следим случващото се в организма и да диагностицираме потенциалното заболяване в зародиш, преди да се е задълбочило. Някои диабетици, особено тези с развиващия се по-късно в живота диабет тип 2, усещат първите симптоми на заболяването си до десетилетие, след като то вече се е развило. Понякога първите симптоми на заболяването се проявяват чак при първата т.нар. „криза“, обикновено хипогликемия (опасно ниски нива на кръвна захар) или обратното, хипергликемия, когато глюкозата в кръвта скача до наднормени нива. 

Диабетът, вече споменахме, се дели на две групи, тип 1 и тип 2, като и двете имат свои специфични признаци, както и няколко, които са споделени. Диабет тип 1 е по-остър и се проявява по-рано в живота, често при деца и юноши, тъй като е т.нар. генетичен диабет, за който няма ясно изразени външни фактори или причинители. Той е състояние на панкреаса, който спира да произвежда инсулин, в резултат на което имунната система започва да го „напада“. Симптомите тук са рязка загуба на тегло или мускулна маса, чести и устойчиви инфекции, често уриниране (особено през нощта), постоянна жажда. Диабет тип 1 е по-рядко срещан, едва 10% от диабетиците страдат от него.

Диабет тип 2 се среща най-често при по-възрастни хора над 45. Причинява се от неправилен начин на живот и дългогодишно наднормено тегло, от хронично нездравословно и небалансирано хранене и приемане на твърде много вредни мазнини, захари и въглехидрати. Този диабет представлява редукция в капацитета на панкреаса да произвежда хормона инсулин. Някои от симптомите (учестено уриниране, жажда) се припокриват с тези на другия тип диабет, но тук добавяме и трудно зарастващи рани вследствие на забавяне на кръвосъсирването, замъглено зрение или черни точки, изтръпнали крайници, както и тъмни петна по кожата, обикновено под мишниците или по врата. 

Диабетът може да бъде контролиран и с него може да се живее един дълъг и пълноценен живот. Сериозно значение има дългосрочната профилактична грижа. Това е основно - внимателното следене на нивата на кръвната захар и редовното администриране на инсулин спрямо моментното състояние. Диабетът изисква често измерване на кръвната захар – сутрин, преди хранене, след хранене, преди лягане. Във всеки един момент трябва стойностите да се следят, за да може да се реагира адекватно и навреме. Това днес е по-лесно от всякога. Има различни видове сензори за кръвната захар (на английски CGM), системи за непрекъснат мониторинг на глюкозата, а за самото прилагане на инсулин има помпи, които правят процеса безболезнен и практически безкръвен. Времето на притеснително дългите спринцовки мина и вече всеки диабетик може да се справя с опазването на своето собствено здраве. 

Но огромно значение имат и базисните, всекидневни навици, както и храненето – важно е да се поддържа здравословно тегло, да се храним правилно, с достатъчно чисти въглехидрати, като бял бисерен ориз или пълнозърнест хляб, както и протеин под формата на червени меса, да бъдем физически активни, за да има тялото ни инструменти, с които да противодейства на болестта. Тук изниква, като важна добавка към всекидневието на всеки диабетик и Favio Forte, който представлява мултивитаминен комплекс, съставен от 14 вида витамини и минерали, които спомагат дейността на глюкозния метаболизъм и съдействат за регулирането на холестерола. Това, естествено, не е заместител за следенето на кръвната захар или за набавянето на така необходимия инсулин, но е важна хранителна добавка, с която да подсигурим на тялото си всичко нужно, за да се справи с препятствията на диабета. В това число влиза регулирането на кръвната захар и набавянето на всички вещества за цялостна грижа за ендокринната система. Доказателство за ефективността на Favio Forte е и фактът, че той е официално препоръчан от Българската диабетна асоциация, която следи изкъсо въздействието на всички добавки и лекарства на пазара, за да предпазва потребителите по най-добрия възможен начин. 

Добрата новина е, че диабетът е предотвратим, ако причините за неговата поява не са генетично заложени. Ключово в превенцията отново е храненето и физическата активност. Избягвайте пържените храни, особено ако са закупени навън, а не са правени домашно, както и сведете до минимум консумацията на сладки теста с високо съдържание на захар като донати, палачинки и торти с неясен произход. Следете кръвната си захар, правете си изследвания в различни моменти от деня, за да сте убедени в резултатите, но най-важното – не се плашете от потенциала за тази диагноза. 

Диабетът е състояние, с което можете да продължите своя живот спокойно. А с хранителни добавки като Favio Forte, с тяхното превантивно действие срещу периферната полиневропатия и благоприятния си ефект върху имунната система, животът става напълно нормален въпреки наличието на това състояние.