Китайски студенти решиха да пресъздадат вкуса на ориза преди две хилядолетия. Екипът от Университета на Хунан сготви ориз по рецепти, записани в бамбуков ръкопис със заглавие „Шъ Фан“, древен текст от времето на династия Западен Хан (202 г. пр.н.е. – 8 г. сл.н.е.).

Ръкописът описва методи за приготвяне и готвене на различни съставки, предоставяйки ценна информация за ранната китайска гастрономия. Ястия като задушен ориз, пилешка супа и задушена риба разкриват развита кулинарна култура.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Екипът среща различни трудности, тъй като части от ръкописа са повредени, а значенията на някои древни йероглифи са се променили с времето. Освен това в документа не е посочено кой процес колко време трябва да продължи, което е наложило екипът да експериментира.

Модерните условия също създават трудности. Днешните сортове ориз, кухненските съдове и методите за разпалване на огън се различават значително от тези в древността. 

Ето защо студентите използват глинени съдове и сорт ориз, който по качество и форма е възможно най-близо до ориза, отглеждан преди 2000 години.

След многобройни експерименти екипът се спира на следните времена: накисване на ориза за половин час, отцеждане, готвене на пара за 20 минути, изстиване, добавяне на вода и варене на пара още 15 минути.

Резултатът е ориз, който е еластичен, с приятна текстура и значително по-ниско съдържание на захари – характеристики, които съответстват на днешните тенденции за здравословно хранене, пише още БТА.

Китай е най-големият производител на ориз в света и родното място на оризовата култура. Най-ранният изкуствено култивиран ориз е отглеждан преди 10 000 години.

В момента 60 процента от населението на Китай консумира ориз като основна храна, припомня Синхуа.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK