При недостиг на желязо в организма не е задължително да посягате към месото. Съществуват алтернативни методи с храни, богати на протеини.

Маслините могат да бъдат включени в ежедневното меню като аперитив, гарнитура и/или дижестив. 

Благодарение на голямото си количество ненаситени мастни киселини, те овладяват регулират нивата на лош холестерол и също така подпомагат при отслабване.

Лещата е изключителен източник на много незаменими вещества.


Тя е полезна за тялото като цяло, за кръвообращението, за вкусовите рецептори, дори за портфейла ни и за околната среда. Освен това повечето рецепти с леща са изключително бедни на глутен и прости захари, което я прави подходяща храна за хора с диабет и глутенова непоносимост.

Спанакът съдържа много минерали и витамини, които са особено полезни за бременните жени и малките деца

 

Листата му са богати на протеини (около 34%), но имат изключително ниско липидно съдържание. Едно от най-ценните качества на спанака е, че неговите полезни съставки почти не се разрушават при топлинна обработка.

 

 

Бадемите могат да бъдат включени в ежедневното меню под формата на гарнитура към салата. 

 

Не забравяйте, че бадемите са сред най-хранителните ядки. Те са богати на протеини, добри мазнини, витамини и минерали.