Има срещи, които са като пътни знаци - оглеждаш се, завиваш и нямаш право да останеш на същия път. Има хора, които са самите пътни знаци. Срещаш се с тях и знаеш, че след това никога няма да бъдеш същият. Сменяш посока, мислене, начин, по който приемаш нещата от живота, болките, любовите, трудностите, здравето си. 

Биляна Савова е създател на фондация "МС - Мога сам", визионер на програмите "План да Бъда" / Plan to Be, 8for8 и АЗ СЪМ СЕБЕ СИ. Това бихме написали, ако се придържаме само към фактите. Биляна е глътката вдъхновение за тези, които имат нужда от осъзнат живот, в който няма място за пропуснати емоции, пропилени мигове, самота, страдание и откраднато щастие. Жената амазонка, която може да видите в подкаста й "Аз съм" винаги с бяла риза, която носи рисувани камъни в чантата си и... белег към сърцето. 

Специален гост в подкаста ни "Малки разговори" и първата жена, с която се срещаме по случай 12-ия рожден ден на Ladyzone.bg. 

Слушайте подкаста "Малки разговори" и в Спотифай


ДИАГНОЗА МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА 

„На един лист, сложен в папка, пишеше МС. Седях, гледах, знаех, че може би съм го чувала, но нямах представа какво е.... Изведнъж се сетих, че е множествена склероза. Това ме ужаси! След това потънах в някакво пространство като вакуум. Един лекар ми говореше нещо, гледах как мърдат устните му, но не чувах какво ми говори...“

Въпреки че дава цялото си доверие на медицината, Биляна не успява да намерила своя доктор Хаус. От лекарката си в България обаче научава 3 важни неща: 

  • Тялото е твое и ти решаваш какво да правиш с него.
  • Бесъзнието е лукс, който вече не можеш да си позволиш.
  • Научи се да бъдеш равна, без емоционални амплитуди.

Осем години Биляна мечтае да се върне в Индия, но никога не е и подозирала, че това ще бъде цената, за да се върне там. 

ИНДИЯ МЕ НАУЧИ НА ПРИЕМАНЕ

40 дни след като й поставят диагнозата, вече лети за Индия.

Снимка: Евгений Милов

"Трудно се приема това място. Особено за човек, който е перфекционист и контрольор. Няма по-добро място за такива хора. Сблъсъкът ми с аюрведа ме научи, че трябва да спрем да наричаме древните практики, които са на повече от 5000 г., алтернатива. Те не са алтернатива, те са базата и основата на медицината, която имаме днес.“

Думите на Биляна минават през сърцето й, при това буквално. Биляна има 2 сърдечни операции, а на място е гледала как се случва друга такава. 

МОЕТО СЪРЦЕ Е МОЯТ УЧИТЕЛ

Смело, заешко, ледено, счупено - наричаме сърцето си по различни начини. А то ни е само едно и започва да работи още преди първата ни глътка въздух.

„Когато видиш сърцето, виждаш колко е малко, колко е нежно... В сърцето се срещат миналото и бъдещето. Цялата му работа е така устроена, че старата кръв, вече минала през тялото, се намира в едната камера, новата идва в другата камера, и преди да тръгне процесът отново, има една пауза, част от секундата, това е почивката, там се срещат миналото и бъдещето. Тази пауза е настоящият момент."

Осъзнаването на настоящия момент и да бъдеш в него изцяло са в основата на уникалните платформи и програми за целепоставяне и любов към себе си, на които Биляна е идеолог и визионер. Тя разработва "План да Бъда"/ Plan to Be, 8for8 и АЗ СЪМ СЕБЕ СИ. Най-новата започва на 6 ноември. Тя ще бъде в 4 цикъла, като във всеки от тях ще има различни вдъхновяващи гости. 

"Целта е да се чувстваме добре и да го живеем в благоденствие този живот. Да чуеш какво искат да ти кажат тялото, умът и душата."

Повече за програмата чуйте във видеото. 

Снимка: Евгений Милов

ДА ОСЪЗНАЕШ СЕБЕ СИ И КАК ДА СИ ЩАСТЛИВА, ДОКАТО МИЕШ ЧИНИИ

„Когато човек започне да се занимава с осъзнаване, много от нещата, които наричаме загуба на време, може да ги използва като тренира осъзнаване точно по това време. Лично на мен осъзнаване, докато мия чинии или докато гладя, са ми едни от най-добрите практики. 

Как миенето на чинии може да бъде и медитация - гледайте във видеото.


УСЕЩАНЕ ЗА ЖЕНА 

На всяка от дамите, които ни гостуват по повод 12-годишнината на Ladyzone.bg, задаваме един и същ въпрос - какво е нейното усещане за жена, как според нея изглежда жената в нейната женска енергия, в нейното тук и сега.