Преди години лекарите й поставят диагноза множествена склероза. Официално това заболяване се счита за нелечимо. Не й дават особени шансове, а й казват, че до няколко години ще е в инвалидна количка. Биляна Савова обаче решава да не вярва на традиционната медицина и заключенията на лекарите и сама да потърси своя път към здравето. 

На 55 г Биляна Савова е посрещнала 55 пролети, 20 089 изгрева + 20 089 залеза, от тях осъзнати около 7300. Това пише тя самата по повод рождения си ден. 

"Това ми е достатъчно, за да съм абсолютно наясно, че това, което предстои, е по-добрата част" - оптимист е тя. 

Биляна Савова е истинска, мъдра и красива и осъзната жена, която минава през много трудности, а уроците, които научава от тях и знанието, което трупа, споделя с хората. 

След като научава тежката диагноза, някакво силно вътрешно усещане я кара да пътува. В рамките на 6 месеца посещава Мъртво море и Хималаите, денивелация от 5000 метра. Защо го прави дори самата тя не може да каже. Просто нещо много силно, вътрешно я кара да избере именно тези две места.

ПОНЯКОГА Е ПО-ВАЖНО ДА СЪХРАНИШ СЕБЕ СИ, А НЕ ДА ПРОДЪЛЖИШ НАПРЕД

В Хималаите се изкачва до височина 5300 м. Още преди пътуването си взема решение, че няма да продължи на всяка цена. С това си решение успява да помогне на друга жена, която видимо не се справяла с височинната болест и липсата на кислород, но въпреки това искала да продължи. Понякога е по-важно да съхраниш себе си, а не да продължиш напред, си казва Биляна. Ясно осъзнава, че има сили и енергия да направи още една крачка напред, още една нагоре. Но със същата яснота разбира и че това може да е последната й крачка в живота.

Живот в ашрам в ИндияВ ашрам се живее с малко неща, къпеш се със студена вода, тоалетната е обща. В тези условия, на брега на един от ръкавите на река Ганг, Биляна живее известно време, за да открие себе си. Учи се на вид медитативна техника – вдигане и залепване на камъни. Когато поставя първия си камък, си казва

НЕ, ТОВА НЕ Е ВЪЗМОЖНО! 

Години след това размишлява върху тази фраза. Как ние сами си поставяме спирачки. Виждаме, че нещо се случва, виждаме, че можем да го направим, че го правим в момента и пак сме негативни и казваме, че е невъзможно. Долината й дава може би най-важния урок: да вярва в себе си.

Снимка: Credo Bonum

Випасана – медитацията на Буда

Биляна е скачала с бънджи, карала е с невероятно високи скорости и въпреки това в едно от участията си на форум за дълголетие споделя, че най-екстремното нещо, което е правила, се нарича випасана. Това е т. нар. медитацията на Буда – осъзнаване на истинската природа на реалността. Представлява следене на дъха и концентрация в точки. Изпълнява се поне 10 дена в пълно мълчание – с никого не говориш и никой не ти говори на теб. Много хора се отказват по средата, защото се плашат от самите себе си, от това, което откриват за себе си в мълчанието. Но успееш ли да издържиш, още на четвъртия ден започват да се случват чудеса, споделя Биляна.

ВСЕКИ ЖИВОТ, ДОБРЕ ПОДДЪРЖАН, Е ДЪЛЪГ ЖИВОТ 

От години на дисплея на телефона на Биляна Савова стои снимка с надпис – Използвай мозъка си. Това е изборът, който тя прави – да използва мозъка си.

„Трябва да познаваме телата си. Знаем толкова много за мобилните телефони например, а не знаем къде ни е далакът”. Според нея, ако познаваме по-добре телата си, ще можем по-лесно и навреме да следим всеки сигнал, който те ни дават за здравето. Животът, който водим, е пример за живота на децата ни. Дори ние да не сме най-здравите, децата ни може да са. Защото да опазваме здравето си е наша лична мисия!

Години след поставената диагноза множествена склероза, Биляна Савова изглежда прекрасно.

КАЗВА, ЧЕ НЕ СТРАДА ОТ МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА, А ЖИВЕЕ С НЕЯ

Биляна е основател на Фондация „МС – Мога Сам“, която се занимава с консултиране и помагане на хора, диагностицирани с множествена склероза. Лектор е на много семинари за заболяването. Занимава се с йога, организира множество лечебни йога уъркшопи. Майка е на две деца. Но преди всичко - тя е човек, който е взел избора да бъде осъзнат и щастлив.