Актрисата Кристина Апългейт, която българските зрители познават много добре благодарение на сериала „Женени с деца“, съобщи в социалните мрежи, че преди няколко месеца е била диагностицирана с множествена склероза.

„Здравейте, приятели. Преди няколко месеца ми поставиха диагноза множествена склероза“, написа тя в Туитър. „Това беше странно пътешествие. Но получих много подкрепа от хора с тази диагноза, които познавам. Беше труден път. Но всички знаем, че пътят продължава. Освен ако някой задник не го блокира.“

Снимка: Getty Images

Множествената склероза е автоимунно възпалително заболяване, което засяга способността на нервните клетки на главния и гръбначния мозък да комуникират помежду си. Според американската организация Националното дружество за множествена склероза засегнатите от болестта в света са около 3 млн. души, което означава, че на всеки пет минути някой чува плашещата диагноза.

Снимка: Getty Images

За момента няма известно лечение на множествената склероза, но засегнатите могат да се подлагат на терапия, за да облекчат симптомите. Терапията зависи от вида на множествената склероза и състоянието на отделния пациент.

Снимка: Getty Images

Това не е първият случай, в който звездата от „Женени с деца“ споделя за плашеща диагноза, която е получила. През 2008 г. лекарите откриха на Апългейт рак на гърдата и актрисата се подложи на двойна двойната мастектомия.

На следващата страница може да прочетете за други известни жени, които говорят открито за множествената склероза >>

Други известни личности, които говорят открито за множествената склероза

Снимка: Getty Images

Актрисата Селма Блеър също разкри за диагнозата си в социалните мрежи. През 2018 г. тя написа: „Аз съм инвалид. Изпускам неща. Паметта ми е замъглена. Лявата ми страна иска напътствия от счупен GPS. Но се оправяме. Смея се и не знам какво точно ще направя, но ще дам най-доброто от себе си.

Снимка: Getty Images

Актрисата Джейми-Лин Сиглър, която играе ролята на дъщерята на Тони Сопрано в хитовия сериал „Семейство Сопрано“ също е болна от множествена склероза. Тя е чула диагнозата през 2001 г., но състоянието ѝ е позволявало да продължи да участва в сериала. През 2007 г. почитателите гледаха последната сцена от последния епизод, в която виждаме героинята на Джейми-Лин да тича по улицата. По-късно актрисата сподели, че това е бил последния път в живота ѝ, в който е тичала.

Снимка: Getty Images

Голямата актриса от 80-те години Тери Гар, която играе в хитовете „Близки срещи от третия вид“ и „Тутси“, съобщи, че е болна от множествена склероза през 2002 г. От тогава при редките ѝ появявания се вижда, че състоянието ѝ се влошава, но тя си е поставила за цел да вдъхне увереност на хората, които имат заболяването. Тя им напомня, че множествената склероза не е смъртна присъда и много от болните успяват да живеят нормално с подходяща терапия.

Дж. К. Роулинг прави първата копка на клиника "Ан Роулинг"
Снимка: Getty Images

Писателката Дж. К. Роулинг не е болна от множествена склероза, но е един от най-големите съюзници в борбата срещу болестта и вече е дарила милиони за изследване и лечение. Тя има лична причина за това – през 1990 г. майка ѝ Ан Роулинг умира заради множествена склероза. През 2010 г., когато Роулинг достигна възрастта, на която майка ѝ е починала, писателката дари 10 млн. паунда за построяване на клиника за изследване и лечение на множествена склероза, която носи името на майка ѝ.