Песните за любовта не са чужди на музиката - всъщност любовта май е сред основните й теми. Но кои са реалните събития и личности, вдъхновили едни от най-известните любовни песни в историята? Ще ви разкажем в поредица от истории в темата ни "Неочаквано предложение".

Снимка: Getty Images

"Ти и аз бяхме заедно

Всеки ден заедно, винаги

Наистина чуствам, че губя най-добрия си приятел

Не мога да повярвам, че това може да е краят

Изглежда, че ти ме пускаш

И ако това е истина, тогава не искам да знам",

пее Гуен Стефани в "Don’t Speak".

Снимка: Getty Images

Освен нейния невероятен талант, който притежава независимо от така развилите се обстоятелства, не може да пренебрегнем факта, че днес всички познаваме Гуен Стефани като музикална суперзвезда благодарение на това, че Тони Канал е скъсал с нея през 1994 г. 

Снимка: Getty Images

По това време двамата - Стефани и Канал, са членове на рок групата No Doubt, като Гуен е отчаяно влюбена в него. Основната й цел в живота е да се омъжи за Канал, да имат деца и да живеят щастливо като семейство, но тази мечта е разбита на пух и прах, когато Тони къса с нея и връзката им е вече само спомен от миналото.

Снимка: Getty Images

Огромната болка, която се надига в душата на Гуен Стефани, я вдъхновява да започне да пише песни - нещо, което никога не е предполагала, че може да прави. 

Снимка: Getty Images

Или както самата Стефани казва пред британския "Гардиън":

"Преди бях наистина пасивна, интересувах се само от това, че съм влюбена в гаджето си. Нямах никаква творческа сила, нищо... Но след раздялата просто започнах да пиша всички тези песни и изведнъж почувствах: "О, мисля, че наистина съм добра в това!".

Снимка: Getty Images

Тези песни се раждат, за да запълнят по-голямата част от следващия албум на бандата "Tragic Kingdom", който превръща Гуен Стефани в поп сензация. 

Снимка: Getty Images

No Doubt е създадена в Калифорния през 1986 г., като Стефани става водеща вокалистка на групата през 1989 г. Бандата постига първия си голям успех именно с албума "Tragic Kingdom" през 1995 г.

Снимка: Getty Images

"Don’t Speak", която е любовна песен за края на връзката между Стефани и Канал, постигна светкавичен успех, достигайки номер едно в музикалната класация Billboard Top Airplay. 

Въпреки че Стефани и Канал вече не са заедно като двойка, те все още свирят заедно в групата, като трябва да прекарват всяка вечер, изпълнявайки песента, посветена на раздялата им. 

Снимка: Getty Images

И до днес двамата са единодушни, че това е било едно от най-трудните времена за тях и бандата.

Снимка: Getty Images

"Бяхме на турне в подкрепа на "Tragic Kingdom" в продължение на 28 месеца. Преживявахме раздялата и във всяко интервю говорихме за това, така че отваряхме непрекъснато тази рана. Беше толкова брутално, че не знам как се справихме", казва Тони Канал пред "Гардиън", а Стефани потвърждава, че е било изключително напрегнато време.

Снимка: Getty Images

Въпреки че Стефани по това време е напълно съсипана от раздялата им, тя влага огромна емоция в парчето, която просто не може да остави никого равнодушен пред нейното страданието и вопли: 

"Не говори, просто знам какво ще кажеш

Затова моля те, спри да обяснаваш

Не ми казвай, защото боли"

Снимка: Getty Images

Песента буквално може да бъде усетена като тежък удар в корема, така че всеки да почувствата колко наранена е певицата от загубата на Канал в интимно отношение.

Снимка: Getty Images

Днес Гуен Стефани е една от големите звезди на музикалния небосклон, но това просто нямаше да се случи без душевната болка, причинена й от Канал. Или "без кал няма лотоси", както казва будистите.

Вижте още интересни истории от поредица в темата "Неочаквано предложение":

  • Любов по ноти: Калоян Димитров-Балан се сгоди за своята муза Надежда (ВИДЕО)
  • Как Митко сложи годежния пръстен за Светла в шоколадово яйце
  • Как един шумен часовник вдъхнови Синди Лоупър за песента "Time After Time"
  • Да получиш предложение за брак на Нова Година - след уволнение от работа и без пари за празнуване
  • Тайната любов между Марша Хънт и Мик Джагър, родила песента "Brown Sugar"
  • Как супермоделите на 80-те вдъхновиха Били Джоел за парчето "Uptown Girl"
  • Как Уитни Хюстън превърна "I Will Always Love You" в най-великата любовна песен на всички времена
  • Как Луи предложи брак на русенката Рая на тяхното парче земя в Коста Рика
  • Как Мис Вселена 2015 получи предложение за брак пред Болшой театър от футболиста Георги Костадинов
  • Как Фил Колинс опита да си върне Андреа Берторели с "Against All Odds (Take a Look at Me Now)"