Песните за любовта не са чужди на музиката - всъщност любовта май е сред основните й теми. Но кои са реалните събития и личности, вдъхновили едни от най-известните любовни песни в историята? Ще ви разкажем в поредица от истории в темата ни "Неочаквано предложение".

Кристи Бринкли и Били Джоел (1983 г.)
Снимка: Getty Images

Кристи Бринкли е една от тях. Кристи Бринкли е световноизвестен супермодел, която за изненада на мнозина се омъжва за певеца Били Джоел през 1985 г. А именно с хитовата си песен "Uptown Girl" той успява да обобщи на пръв поглед тази "несъответстваща" връзка.

Въпреки че тази песен видимо изглежда вдъхновена от реалния живот на Джоел, самият той обяснява, че предисторията на "Uptown Girl" е далеч по-сложна.

Кристи Бринкли и Били Джоел (1983 г.)
Снимка: Getty Images

Песента започва по-скоро като произведение от класическата музика, далеч от звученето на поп хита, в който се превръща. Вдъхновено от творбите на Лудвиг ван Бетовен, който Джоел смята за един от най-великите композитори на всички времена, първоначално парчето "Uptown Girl" по-скоро има оперен привкус.

Но когато Джоел започва да се мотае около Бринкли и другите си "градски" приятелки, това започва да изглежда като идеалният сценарий на песен за любовта между момче от работническата класа и...

"Богаташко момиче

Тя живее в своя богаташки свят

И се обзалагам, че никога не е излизала с бедно момче,

А майка й никога не й е казвала защо.

Ще пробвам да спечеля богаташкото момиче,

Живеещо в свят, в който ядат само бял хляб"

Кристи Бринкли и Били Джоел (1999 г.)
Снимка: Getty Images

И така, Джоел свързва класическото си произведение с разказа си за живота на висшето общество на Бринкли, като добавя "щипка" Франки Вали, за да получи "Uptown Girl", която всички познаваме днес.

Джоел заявява в интервю пред Хауърд Стърн, че първоначално е бил вдъхновен и е озаглавил песента "Uptown Girls", когато е бил заобиколен - само чуйте каква компания! - от Кристи Бринкли, Уитни Хюстън и тогавашната му приятелка Ел Макферсън.

Кристи Бринкли, Алекса Рей Джоел и Били Джоел (2010 г.)
Снимка: Getty Images

Според редица интервюта, които Джоел е давал, песента първоначално е написана за връзката му именно с Макферсън, но в крайна сметка и за бъдещата му съпруга Бринкли, като и двете дами са сред най-известните супермодели през 80-те години на миналия век.

"Тя ще види, че не съм чак толкова лоша партия,

Просто защото 

съм влюбен в една богаташка.

Знаеш ли, че я видях в нейния богаташки свят,

Тя е уморена от първокласните си играчки

И всички тези подаръци от богаташките момченца,

Но сега има избор"

Самият Джоел също така казва, че песента е вдъхновена от музиката на Франки Вали и американската рок група The Four Seasons, като решава да изостави класическите корени на парчето.

Въпреки че малцина от нас някога са имали шанса да излизат с модели или да се превърнат в световноизвестни изпълнители (от Лонг Айлънд), по някакъв начин всички можем да се разпознаем в историята на "Uptown Girl". 

Кристи Бринкли, Алекса Рей Джоел и Били Джоел (2010 г.)
Снимка: Getty Images

Имайки предвид, че дори на 67 години Кристи Бринкли изглежда все така горещо, не е трудно да се досетим колко лесно е било Джоел да се вдъхнови от супермодела през далечната 1983 г., когато парчето излиза в деветия му студиен албум "An Innocent Man".

Подобно на парчето "Against All Odds (Take a Look at Me Now)" на Фил Колинс, за което вече ви разказахме, "Uptown Girl" също се сдобива с кавър на ирландската момчешка група Westlife, който си струва да се чуе, но е с по-тийнейджърски привкус - предупредени сте.

  • Коя е Пати Бойд - музата на Ерик Клептън, Джордж Харисън от "Бийтълс" и Рони Ууд от "Ролинг Стоунс"
  • Любов по ноти: Калоян Димитров-Балан се сгоди за своята муза Надежда (ВИДЕО)
  • Как Митко сложи годежния пръстен за Светла в шоколадово яйце
  • Как един шумен часовник вдъхнови Синди Лоупър за песента "Time After Time"
  • Да получиш предложение за брак на Нова Година - след уволнение от работа и без пари за празнуване
  • Тайната любов между Марша Хънт и Мик Джагър, родила песента "Brown Sugar"
  • Как Уитни Хюстън превърна "I Will Always Love You" в най-великата любовна песен на всички времена
  • Как Луи предложи брак на русенката Рая на тяхното парче земя в Коста Рика
  • Как Мис Вселена 2015 получи предложение за брак пред Болшой театър от футболиста Георги Костадинов
  • Как Фил Колинс опита да си върне Андреа Берторели с "Against All Odds (Take a Look at Me Now)"