Песните за любовта не са чужди на музиката - всъщност любовта май е сред основните й теми. Но кои са реалните събития и личности, вдъхновили едни от най-известните любовни песни в историята? Ще ви разкажем в поредица от истории в темата ни "Неочаквано предложение".

Снимка: Getty Images

Много хора си мислят, че "I Will Always Love You" е сърцераздирателна балада на Уитни Хостън, посветена на раздялата й с любимия..., но това просто не е вярно. Всъщност парчето е написано и издадено за пръв път от легендарната кънтри певица Доли Партън през 1973 г., а години по-късно версията на Уитни Хюстън превръща песента в абсолютен хит. 

Снимка: Getty Images

Да, отчасти песента е любовта и раздялата, но в съвсем различен контекст. Вместо да става дума за романтична раздяла, всъщност песента е основана на истинската история, която се развива между Доли Партън и кънтри изпълнителя Портър Уагънър, с когото тя прекратява професионалните си взаимоотношения.

Снимка: Getty Images

Песента е вдъхновена именно от решението на Партън да започне самостоятелна кариера, като се разделя със сценичния си партньор и ментор, напускайки неговата телевизионна поредица "Шоуто на Портър Уагънър".

"Бях с Портър в продължение на седем години и научих толкова много неща от него. Имахме една от онези връзки, в които горяхме по отношение на това, което правим, но бяхме пълни противоположности", казва Партън пред Tennessean през 2015 г.

"Ние имахме различни мнения през цялото време, но се обичахме. Съществуваше голяма страст. Но аз исках да напусна шоуто. Бях казала на Портър, че ще остана в шоуто пет години. Исках да започна сама", допълва Партън.

Снимка: Getty Images

Доли Партън казва, че иска да накара Уагънър да разбере колко много го цени - и пише песента, за да му покаже признателността си и голямата липса, която ще чувства, след като поемат по различни професионални пътища.

Трудно е да се намери по-добра песен в историята на поп музиката, която толкова добре да улавя будистката максима "Пусни на свобода това, което най-много обичаш - ако се върне при теб, твое е за цял живот". Ето защо по-горе споменахме, че песента е за любовта - но една по-дълбока и лишена от първосигнални страсти любов, която е по-близо до смисъла на дълбока обич.

  • Коя е Пати Бойд - музата на Ерик Клептън, Джордж Харисън от "Бийтълс" и Рони Ууд от "Ролинг Стоунс"
  • Любов по ноти: Калоян Димитров-Балан се сгоди за своята муза Надежда (ВИДЕО)
  • Как Митко сложи годежния пръстен за Светла в шоколадово яйце
  • Как един шумен часовник вдъхнови Синди Лоупър за песента "Time After Time"
  • Да получиш предложение за брак на Нова Година - след уволнение от работа и без пари за празнуване
  • Тайната любов между Марша Хънт и Мик Джагър, родила песента "Brown Sugar"
  • Как супермоделите на 80-те вдъхновиха Били Джоел за парчето "Uptown Girl"
  • Как Луи предложи брак на русенката Рая на тяхното парче земя в Коста Рика
  • Как Мис Вселена 2015 получи предложение за брак пред Болшой театър от футболиста Георги Костадинов
  • Как Фил Колинс опита да си върне Андреа Берторели с "Against All Odds (Take a Look at Me Now)"

Макар че малцина от нас - освен Уитни Хюстън, разбира се - могат да вземат тези високи тонове в песента като Партън, това не ни пречи да искаме да пеем от дъното на душата си припева със същата страст, с която го правят двете.

Снимка: Getty Images

Песента "I Will Always Love You" става още по-емблематична и натоварена с любовен заряд покрай саундтрака на филма "Бодигард", където думите "Винаги ще те обичам" надхвърлят първоначалното значение, вложено от Партън в лириките, и се превръщат в думи, нагорещени до червено от страстното изпълнението на Уитни Хюстън. 

Снимка: Getty Images

Така нейните ненадминати вокални способности и интензивно емоционално изпълнение буквално превръщат "I Will Always Love You" в най-великата любовна песен на всички времена. Поправете ни, ако смятате, че грешим - ще чакаме колкото е необходимо...