Песните за любовта не са чужди на музиката - всъщност любовта май е сред основните й теми. Но кои са реалните събития и личности, вдъхновили едни от най-известните любовни песни в историята? Ще ви разкажем в поредица от истории в темата ни "Неочаквано предложение".

Американската актриса Розана Аркет е една от тях. Освен със забележителна актьорска кариера сестрата на Патриша и Дейвид Аркет, която е прочута с изпълнението си в филма "Песента на палача", ще бъде запомнена и като вдъхновителка на една от най-прочувствените любовни песни на всички времена - "Rosanna" на "Тото".

Снимка: Getty Images

След години на отричане Дейвид Пейч от "Тото" признава, че хитовата песен "Rosanna" на рок групата е написана именно за Розана Аркет. Пейч казва, че е работил по песента, когато Аркет влиза в студиото. 

Дейвид Пейч
Снимка: Getty Images

"Тя беше по-сладка от всякога и аз се влюбих в нея - и докато излизаше от студиото, аз тъкмо завършвах текста на "Rosanna", споделя той.

Тъй като по това време Розана Аркет излиза с друг член на групата - Стив Поркаро, текстът на песента "Rosanna" е най-близкото признание за привързаността на Пейч към нея, което някога успява да направи.

"Не става въпрос изцяло за нея, но я срещнах по времето, когато тя излизаше с най-добрия ми приятел. Част от песента е за нея, а останалата част ще оставя на въображението на всички", казва Пейч.

Стив Поркаро
Снимка: Getty Images

"Търсех заглавие и пеех припева "Meet you all the way", когато тя влезе в студиото. По това време Стив живееше с мен в къщата ми", допълва Пейч.

"Всичко, което искам да направя, когато се събудя сутрин, е да видя очите ти - Розана, Розана / Никога не съм мислил, че момиче като теб някога ще го е грижа за мен - Розана, Розана", пише Пейч в лириките на песента.

Вдъхновена от Розана Аркет, от "Тото" знаят, че песента ще бъде хит в момента, в който Дейвид Пейч я изпълнява за пръв път на пиано. Кариерата на 20-годишната актриса през 1982 г. е все още далеч от големия успех с романтичната комедия "Отчаяно търся Сюзън" (Desperately Seeking Susan) през 1985 г., а връзката й с клавириста на "Тото" Стив Поркаро я сближава доста и с останалите членове на групата, с които често пият по нещо, докато групата работи по албума "Toto IV".

Самата Розана Аркет се шегува, коментирайки в интервю, че песента е вдъхновена от "моето появяване в 4 ч. сутринта, носейки сок и бира на звукозаписните им сесии".

Снимка: Getty Images

"С нея се разбирахме доста добре", спомня си вокалистът Боби Кимбъл. "Тя излизаше със Стив, а ние винаги се държахме уважително към партньорките на другите." 

"Дейвид непрекъснато пишеше песни в този момент", спомня си Кимбъл. И дойде при нас с полузавършената версия на "Rosanna". За първи път я чухме, когато влязохме в хола му в Енчино. Той имаше роял и ни каза: "Искам да чуете тази идея". Той беше доволен от работата, а ние също. Знаехме, че това е хит."

Снимка: Getty Images

От "Тото" успяват да запишат "Rosanna" доста бързо в студиото. "За един следобед създадохме основната линия", казва Лукатър. "Първоначалното соло за китарата беше измислено на място още при първото му изсвирване. Понякога просто имате късмет с подобни неща. Спомням си, че имах двегодишна дъщеря, която слушаше вокала ми, докато го записвах. И когато групата записа техните партии, вече знаех, че това е нещо специално."

Снимка: Getty Images

През 1982 г. групата издава своя четвърти албум, озаглавен "Toto IV", който е белязан от голям комерсиален успех и включва мега хитовете "Rosanna" и "Africa". Благодарение на парчетата "Тото" успяват да спечелят общо седем "златни грамофончета" на наградите "Грами". Съответно "Rosanna" печели наградата за най-добър запис на годината на церемонията през 1983 г., като същевременно е номинирана и за най-добра песен. Парчето достига второ място в класацията "Билборд Хот 100", като се задържа там цели пет седмици.

Бандата е на върха на славата с песента, а Розана Аркет не пропуска да информира публиката, че песента е написана в знак на почит към нея.

"Това беше просто подходящия момент за нея да извлече максимума от ситуацията", казва Кимбъл. "Тепърва започваше кариерата си, а песента беше толкова голяма, че тя участва в няколко токшоута по американските телевизии и казваше, че става въпрос за нея. Но мога да ви кажа, че не беше. Дейвид просто използва името, защото то се вписваше в песента."

Снимка: Getty Images

"Розана е събирателен образ на около три момичета, които познавах, комбиниран в един", обяснява самият Пейч. "След като се запознах с Розана Аркет, просто взех името й и го сложих в текста." 

С течение на годините словесната война между Розана Аркет и "Тото" за духовното наследство на песента лакатуши, варирайки от закачливи до враждебни настроения. В интервю през 2006 г. Лукатър открито изразява мнението, че "тази кучка" се е възползвала от славата на песента прекалено дълго. Междувременно Аркет твърди, че дори не харесва песента. "Това е така, защото тя вече няма изгода от това", отсича Кимбъл.

Снимка: Getty Images

Независимо дали Розана Аркет ще остане в историята като истинската вдъхновителка на песента или не, повечето фенове на парчето едва ли някога ще забравят дългокраката танцьорка Синтия Роудс, която играе сексапилната Розана във видеоклипа.

А освен това работата на Розана Аркет като муза на любовни песни не спира дотук. Смята се, че песента "In Your Eyes" на Питър Гейбриъл е написана за Аркет, с когото той излиза по това време. Въпреки че Гейбриъл никога не е потвърждавал достоверността на това, Камерън Кроу казва, че Аркет има основна роля за превръщането на песента в един от най-романтичните моменти в историята на киното. Кроу отчаяно иска песента за романтичната драма "Кажи нещо" (Say Anything), но първоначално Гейбриъл не е заинтересуван. Аркет обаче казва добри неща за Кроу пред Гейбриъл и сега песента завинаги ще бъде остане като една от най-великите любовни песни на всички времена.

  • Любов по ноти: Калоян Димитров-Балан се сгоди за своята муза Надежда (ВИДЕО)
  • Как Митко сложи годежния пръстен за Светла в шоколадово яйце
  • Как един шумен часовник вдъхнови Синди Лоупър за песента "Time After Time"
  • Да получиш предложение за брак на Нова Година - след уволнение от работа и без пари за празнуване
  • Тайната любов между Марша Хънт и Мик Джагър, родила песента "Brown Sugar"
  • Как супермоделите на 80-те вдъхновиха Били Джоел за парчето "Uptown Girl"
  • Как Уитни Хюстън превърна "I Will Always Love You" в най-великата любовна песен на всички времена
  • Как Луи предложи брак на русенката Рая на тяхното парче земя в Коста Рика
  • Как Мис Вселена 2015 получи предложение за брак пред Болшой театър от футболиста Георги Костадинов
  • Как Фил Колинс опита да си върне Андреа Берторели с "Against All Odds (Take a Look at Me Now)"