През втората половина на месец юни се очаква температурите в страната да бъдат по-високи от обичайните, а количеството на валежите да бъде по-малко от климатичните норми. 

Тази седмица времето ще бъде слънчево и почти тихо. Днес и утре в следобедните часове ще се развива купеста облачност и в планинските райони на Югозападна България ще има изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици

Към края на седмицата вероятността за валежи намалява. Температурите бавно ще се повишават и през уикенда максималните ще са между 34 и 39 градуса.   

Около средата на третото десетдневие (24-25 юни) се повишава вероятността за валежи, придружени с гръмотевици. Ще има и условия за градушки. През последните дни от месеца изгледите са за слънчево време.

5 ТОП ДЕСТИНАЦИИ ЗА РАЗХОДКИ ПРЕЗ ТОПЛИЯ ЮНИ

1. Забравете за морето, което е не само на часове път с кола от София през цяла България, но не предлага и една десета от биологичното разнообразие на Витоша. Планината е истински земен рай, а непосредствената й близост до столицата е абсолютен плюс.

10 причини, заради които Витоша е перфектната лятна дестинация.

2. В България има много магически места, които привличат хора от всички краища на страната в търсене на изцеление и изпълнение на съкровени желания. 

От векове хората смятат, че земите ни са заредени със силна енергия, която може да лекува физическото и душевното ни тяло. Едно от тези места е пещерата Леденика, разположена на 16 км от град Враца, в Природен парк „Врачански Балкан“.

3. Във Велинград се намира единственият у нас къмпинг с гореща минерална вода. Водата в къмпинга се доставя от каптиран естествен извор. Температурата й достига 88,5 градуса, а минерализацията - 743 mg/l. Установено е, че има има лечебни свойства, което може би за никого не е изненада. Все пак Велинград е известен балнеолечебен курорт. 

Какви са цените на къмпингите това лято - вижте тук.

Снимка: Росица Николова

4. Рила планина предлага отлични възможности за пешеходни турове - има маркирани и обозначени пешеходни турове за всеки - както за начинаещи, така и за по-опитни планинари. Туристите могат да изберат подходящ за тяхното ниво и време маршрут и да се разходят сами, следвайки подробните маркировки. 

Дали съществува човек, който да не е чувал за Рилските езера? В планината с най-високия връх на Балканския полуостров именно заради тях последните няколко години усещането е сякаш вървиш по главна улица на голям град. 

Снимка: Васил Богданов

5. Нова Загора също е интересна дестинация за топлия юни. Защо точно там ли? Защото там може да видите първия български велосипед. Това странно на вид устройство е създадено през 1882 г. от Гено Арабаджиев. Може да бъде видян в музея в Нова Загора. При първите демонстрации велосипедът предизвиква сензация и мнозина се чудят как е възможно човек да се вози само на две колела. Разбира се, първият велосипед е голяма гордост за града и в центъра има негов паметник.

Снимка: Васил Богданов

Придвижването с велосипед е един от най-приятните и екосъобразни начини. Не изисква гориво, има сравнително евтина материална поддържка, действа добре на мускулите и дишането.

  • Ганка от "Сървайвър" е очарована от града на Човека с щастливите обувки (СНИМКИ)
  • Евгени Генчев от "Ергенът" на 35: Не исках парти, а да съм сред природата (СНИМКИ)
  • Откриха микропластмаси в човешки пениси
  • „Зелената седмица“ на bTV Media Group през погледа на LadyZone
  • Чудесата на народната медицина и 5 от най-лековитите билки в България
  • Това растение се среща само в Белово и никъде другаде по света! (СНИМКИ)
  • Дънките - колко пъти трябва да ги носим, за да не вредим за околната среда? (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • „Да изчистим България заедно“ на 14 септември - под надслов „Да преобърнем играта!“
  • Арнолд Шварценегер призова: Спасете децата, планетата и бъдещето ни (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • 5 екосъобразни начина за почистване на килима