Навлизаме в разгара на активния къмпинг сезон и отпуските - много от къмпингарите с кемпери не са спирали да обикалят и през зимата, но масовото "изнасяне" от градовете се случва именно през лятото.

На море или на планина? Това обикновено се питат семействата преди всяка възможност за почивка. Хубавото на къмпинг туризма е, че без много усилия могат да се съчетават и двете. Именно затова от Camping.bg проверяват какви са цените на къмпингите по морето ни и във вътрешността на страната.

Снимка: iStock

Ссредната цена за нощувка на двама души с палатка и достъп до електричество е около 40 лв.
Цената за нощувка на двама души с каравана или кемпер с достъп до електричество е по-висока - 52 лв.

ВИЖТЕ ОЩЕ ЦЕНИ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ И КРАСИВИТЕ МУ КЪМПИНГИ

Във вътрешността на страната цените са сходни с тези по морето. Двама души с палатка и достъп до електричество ще плащат средно общо 38 лв. на вечер. Докато нощувката на двама души с каравана или кемпер и достъп до електричество ще трябва да платят средно 54 лв.

Снимка: iStock

Термалните къмпинги работят целогодишно и са едни от най-предпочитаните сред къмпинг туристите. Нощувката в тях е очаквано по-скъпа. Причината е, че в цената е включен и достъп до минерални басейни, сауни, парни бани и т.н. В някои къмпинги от този вид нощувките през седмицата са по-евтини от тези през уикенда. Цената за къмпинг място и двама възрастни в термалните къмпинги варира от 60 до 120 лв. на вечер.

Във Велинград се намира единственият у нас къмпинг с гореща минерална вода. Водата в къмпинга се доставя от каптиран естествен извор. Температурата й достига 88,5 градуса, а минерализацията - 743 mg/l. Установено е, че има има лечебни свойства, което може би за никого не е изненада. Все пак Велинград е известен балнеолечебен курорт. Мястото е добра отправна точка за природолюбители и търсачи на чист въздух. В края на пътеката се разкриват красиви гледки към върховете Милеви скали, Стража, Сютка и Черновец. Могат да се направят преходи с различно времетраене до параклиса "Св. Георги", Славееви скали или хижа "Самоводица".  

Цените на отделните къмпинги варират, според удобствата в тях, локацията, наличие на басейн и т.н., а за тези на крайбрежието и близостта до морето оказва влияние. Обичайно, къмпингите настаняват децата безплатно, като границата на възрастта им варира от 3 до 12 години. Някои къмпинги имат и отделни цени за юноши.

Вижте карта, която показва свободните места на къмпинги по българското Черноморие. >>>