Цяла година трупаме много стрес, който „изпускаме“ по време на сезонните си почивки. Естествено, летните са ни най-любими. Къмпингуването е може би един от най-добрите начини за разпускане. Сякаш се докосваме до загубената си връзка с природата, докато по цял ден слушаме шумоленето на клоните или на морските вълни. Ако искате да пробвате такова лятно преживяване, със сигурност ви трябва екипировка. За всеки начинаещ в нашият Летен гид има списък с най-важните неща, които са задължителни за едно безпроблемно къмпингуване.

  • Пет места с красиви български езера, които не отстъпват на морето
  • Трябва да посетите тези места, дори да не сте фен на "Игра на тронове"!
  • Съвети за избор на правилната пътна чанта, ако летите със самолет
  • 10 съвета за вашата обиколка с кола из Европа
  • Местата в България, които всеки любител на виното да посети през септември
  • Най-вкусните специалитети от десет любими дестинации
  • 7 продукта за възстановяване на кожата и косата след морската ти почивка
  • 10-те най-добри места, които да посетите в Европа през 2019 г.
  • 6 сексапилни тоалета, с които ще си звездата на всяко лятно парти
  • Пет живописни екопътеки, перфектни за уикенд бягство

1. Палатка

Без значение дали сте в планината или на плажа, палатката е първото нещо, за което трябва да помислите. Винаги можете да се комбинирате с някого, който вече си е купил. Но ако няма такъв вариант, трябва да обмислите няколко фактора при закупуването на палатка. Първото е размерът – ако ще ходите семейно е важно да подберете по-голяма. Има варианти, които са подходящи дори за шест души. Естествено, те са доста скъпи и винаги можете да купите няколко по-малки, за да могат и децата ви да имат уединение. Ако сте начинаещ разгледайте модели, които по-лесно се разпъват, за да не прекарате няколко часа със забил нос в упътването. Трябва да съобразите палатката и с мястото, което сте си набелязали. Ако сте на плажа, то е добре да разгледате проветриви варианти с UV защита. В случай, че сте избрали планината, то изберете палатка, която е стабилна и вятъроустойчива.

Снимка: iStock

2. Спален чувал

Спалният чувал е много важен е друга изключително важна част от екипировката. В зависимост от сезона и мястото на къмпингуване, можете да купите по-тънки или дебели чували. Те често не са достатъчно удобни, затова винаги можете да си вземете и надуваем матрак. Продават се и надуваеми възглавници, които също ще са ви полезни.

Снимка: iStock

3. Котлон

За къде без котлон? От сутрешното кафе до вечерята всяко хранене е зависимо от термична обработка. Предполагам, че в представата ви за къмпинг първо изниква лагерен огън и скара, но котлонът е също толкова важен. Освен това е важно да вземете и посуда за готвене. Не забравяйте и газ за котлона, както и запалка и/или кибритени клечки.

Снимка: iStock

4. Фенер

Нощите са романтични, но не и когато няма никаква светлина. Освен огънят, който ще си запалите, трябва и допълнително осветление, което винаги да е с вас. Можете да си купите и такова за глава. Любимите ни фенерчета са тези, които могат да се закачат в палатката и придават романтика на малкото пространство, което е вашето място.

5. Репелент

Репелентът ще ви спести много грижи. Има много варианти за различни решения срещу досадни насекоми. Спрейовете са един от най-популярните избори. Освен тях можете да заложите на гел, както и свещи.

Снимка: iStock

6. Сгъваеми столчета/масички

Не е задължително да си вземете сгъваеми столчета и маса, но определено ще ви улесни. С тяхна помощ ще превърнете природата в отражение на своя дом. С тяхна помощ ще можете да се храните спокойно.

Снимка: iStock

7. Нож

Ножчето е много важна част от багажа ви. Задължително е да си вземете, а най-добре да потърсите швейцарско. Джобното ножче ще ви влезе в употреба – за приготвянето на храна, за отрязването на някой клон, за да отворите бутилка и т.н. Освен него не забравяйте и приборите и съдовете за хранене. Също така не пропускайте да вземете торбички за отпадъци, за да не замърсявате природата.

Снимка: iStock

8. Непромокаемо яке

Без значение от сезона, непромокаемото яке винаги е от първа важност. Колкото и да следите прогнозата за времето, винаги може да завали, да не говорим за вятъра, който ако ви хване неподготвени със сигурност ще ви разболее.

9. Топли дрехи

Дори в топлия сезон е важно да помислим за вечерното време, когато градусите могат рязко да паднат. За да се предпазите от зъзнене посред лято, опаковайте и дългите ръкави!

Снимка: iStock

Освен тези артикули има още много специализирани за къмпингуване продукти, които ще ви помогнат да забравите грижите по време на летните си преживявания. Цените на цялостната екипировка варират според качеството. За начинаещите, които трябва да си закупят всичко наведнъж, са нужни повече средства. Ако не искате да изпуснете края на перфектния за къмпингуване сезон, набавете си всичко необходимо, като използвате А1 кредитна карта.