Рила планина предлага отлични възможности за пешеходни турове - има маркирани и обозначени пешеходни турове за всеки - както за начинаещи, така и за по-опитни планинари. Туристите могат да изберат подходящ за тяхното ниво и време маршрут и да се разходят сами, следвайки подробните маркировки. 

Не знаем защо точно любовта към планината е толкова силна. Не знаем защо точно мислите ни там просто са други. Не знаем и още много неща, не познаваме корените на всички усещания, които високите пейзажи ни дават. Знаем само, че те са специални. 

Снимка: Васил Богданов

Не знаем още нещо: дали съществува човек, който да не е чувал за Рилските езера. В планината с най-високия връх на Балканския полуостров именно заради тях последните няколко години усещането е сякаш вървиш по главна улица на голям град. За любителите това е доста натоварващо, но има някакъв чар - толкова хора опознават родината. Дори не е толкова, за да я обикнат, а за да се сетят защо точно я обичат. Да си докажат, че има за какво. В летните жеги с високи температури, бягство към Рилските езера би осигурило чудесна прохлада. Поляните, върховете и езерата в планината са едни от зелените дробове на България, където дишаме с пълни гърди. 

Снимка: WWF Bulgaria

  • „Зелената седмица“ на bTV Media Group през погледа на LadyZone
  • Чудесата на народната медицина и 5 от най-лековитите билки в България
  • Това растение се среща само в Белово и никъде другаде по света! (СНИМКИ)
  • Дънките - колко пъти трябва да ги носим, за да не вредим за околната среда? (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • „Да изчистим България заедно“ на 14 септември - под надслов „Да преобърнем играта!“
  • Арнолд Шварценегер призова: Спасете децата, планетата и бъдещето ни (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • 5 екосъобразни начина за почистване на килима
  • Мария от "Ергенът": Не казвайте на майка ми, че си купувам дрехи втора употреба - ще ме гръмне! (ВИДЕО)
  • Не правете такива педикюри през лятото на 2024 (СНИМКИ)
  • Как да перем екологично дрехите си (СНИМКИ + ВИДЕО)

Borovets Mountain Bike Park има 10 трасета с различни нива на трудност – сини, червени, черни, по-дълги виражи, подновени ролери и по-атрактивни скокове. Това са само част от изненадите, които очакват байкърите това лято. Фамилните трасета в байк парка са подходящи за по-леки разходки за цялото семейство. Всички байкъри, които не са взели личните си велосипеди или искат да тестват нови модели, могат да наемат. Всички трасета в парка – тези за спускане, фамилните, както и смесените трасета, са подходящи както за пешеходци, така и за велосипедисти.

 

Въжен град „Бороландия“ е отлична възможност за забавление на цялото семейство. Високите кръгове на въжения град са интересено предизвикателство за хората, които обичат адреналина. 

 

За ценителите на природата - жели, жълти, розови, лилави, сини, всякакви цветчетата гледат любопитно сред острите треви в планината. Почивка върху тревата, с поглед към небето, е истинско блаженство. В планината ще се измъкнете от лятната жега. По пътеките към хижа Мусала може да се срещнат хора на всяка възраст - стари туристи с умерена крачка и раници на гърба, и млади родители с бебета в "ранички", но отпред.

Снимка: Васил Богданов

Ако пътеката към връх Мальовица ви е твърде пренаселена и шумна, свийте към заслона БАК. Официалното име на заслона е Орловец (един от близките върхове се казва така), но повечето хора го наричат БАК – абревиатура на Български алпийски клубове. Името БАК идва от първия заслон в района, направен през 30-те години на миналия век. Той е съвсем малък и представлява каменна стена, заграждаща скална ниша.

Заслон Орловец/БАК е в магичния циркус между Злия зъб, Орловец, Ловница и Камилата – любими катерачни обекти за много алпинисти. Намира се на 2520 м н.в., което е с 230 метра по-високо от Черни връх и с около 150 м повече от Ботев връх. Мнозина са направили тук първите си крачки в алпинизма. За жалост, много хора са намерили тук и смъртта си. Включително един от най-добрите български алпинисти Людмил Янков (1953-1988), участник в експедицията на Еверест през 1984 г. и положил неимоверни усилия за спасяването на Христо Проданов.