"Да се чувствам не на мястото си е моята зона на комфорт", казва английската актриса Тилда Суинтън, която на 5 ноември навършва 62 години.

Звездата от филми като "Трябва да поговорим за Кевин" и "Аз съм любовта" стартира кариерата си в театъра, но твърди, че той не е голямата й страст. "Просто не съм от този тип хора. Скучно ми е", признава си, въпреки че за кратко време е била част от трупата на Кралския Шекспировски театър. 

Звездата й изгрява във филмите на провокатора Дерек Джерман. Тя се появява за първи път в лентата му "Караваджио", където играе ролята на модел, позиращ за италианския художник. Взима участие във всички филми на режисьора, включително и в последния "Синьо". Експерименталната творба представлява 80-минутен син екран, озвучен с разговори на колеги и близки на вече отиващия си автор, който към момента на премиерата е бил неизлечимо болен от СПИН.

Най-успешната й роля от това време обаче е във филм на Сали Потър.

Култовият "Орландо" разказва история, напомняща едновременно "Странният случай с Бенджамин Бътън" и "Портретът на Дориан Грей". Кралица Елизабет I заповядва на поданика си Орландо да не остарява, а в замен той ще получи земя и замък. Орландо живее в продължение на 400 години, вижда различни епохи от историята на Англия и света и дори се превръща в лейди Орландо.

Стремежът към необичайни роли прави Суинтън любимка на много независими режисьори.

Тя играе безсмъртен вампир в "Само любовниците остават живи" на Джим Джармуш, нещо средно между Хитлер и Кадафи (по собствените й думи) в антиутопията "Снежният снаряд" на Бонг Джун Ху и едновременно две роли в "Суспирия" на Лука Гуаданино - тази на преподавателка по балет и на 82-годишния психотерапевт Йозеф Кемплерер. Рекламната кампания на филма успешно залъгва зрителите, че ролята се изпълнява от никому неизвестния (и несъществуващ) Люц Еберсдорф.

Снимка: Amazon Studios

Суинтън обаче намира баланса между независимото кино и големите студийни блокбастъри.

Тя се появява дори в блокбастърите на Марвел (като ментора на доктор Стрейндж в едноименния филм), екшъна "Константин" с Киану Рийвс, фентъзито "Хрониките на Нарния" и си партнира с Джордж Клуни в криминалната драма "Майкъл Клейтън", за която получава Оскар за поддържаща роля.

Снимка: Getty Images

"Клуни постоянно ми се подиграваше, че идвам недоспала на снимачната площадка. Но най-добре се смее този, който се смее последен", спомня си Тилда, когато американският актьор също става баща на близнаци и му се налага да полага повече грижи за тях, отколкото за външния си вид преди снимки.

Ксавие и Хонор Суинтън Бърн се раждат през 1997. Баща им е шотландският драматург Джон Бърн, с който Тилда съхранява добри отношения и до днес. Тя самата живее в малко село в Шотландия заедно с 18 години по-младия си партньор Сандро Коп. 

Дъщеря й вече пое по стъпките на майка си и през 2019 година дебютира на голям екран във филма "Сувенирът".

Снимка: Getty Images

Последната й роля засега е също необичайна - тя озвучава един от героите в анимацията "Пинокио" на Гилермо дел Торео, която очакваме на 9 декември в Нетфликс.