„Не се заблуждавайте, Путин е отговорен за смъртта на Навални“, отсече американският президент Джо Байдън. Руският носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов добави: „Алексей Навални беше изтезаван и измъчван три години... Убийството беше добавено към присъдата на Алексей Навални“. Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че Навални е „платил с живота си за смелостта си“. Британското външно министерство съобщи, че е извикало руския посланик, „за да стане ясно, че държим руските власти изцяло отговорни“ за смъртта на Навални. Френският външен министър Стефан Сежурн изтъкна, че смъртта му „ни напомня за реалността на режима на Путин“, а украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Навални е „убит от Путин“...

Снимка: Getty Images

На същото мнение е и Юлия Навална - вдовицата на Алексей Навални, която също държи лично Путин за отговорен и призова международната общност „да се обедини и да победи този зъл, ужасяващ режим“. Говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността часове след новината за смъртта на съпруга й, Юлия Навална каза, че Путин и неговият антураж „ще бъдат наказани за всичко, което причиниха на страната ни, на моето семейство и на съпруга ми“.

Снимка: Getty Images

Коя е Юлия Навална - преди и след като животът я среща с Алексей Навални?

Руска общественичка и икономистка по образование, вдовицата на руския опозиционен лидер е родена в Москва на 24 юли 1976 г. с името Юлия Борисовна Абросимова - в семейството на руския учен Борис Александрович Абросимов (1952 – 1996 г.) и служителка в Министерството на леката промишленост. Родителите ѝ се развеждат, когато тя е в пети клас, а майка ѝ се омъжва втори път за служител на Държавния комитет за планиране на СССР. Юлия завършва висшето си образование във Факултета по международни икономически отношения на Руския икономически университет „Георгий Плеханов“, а по-късно е на стаж в чужбина.

Снимка: Getty Images

През лятото на 1998 г., докато е на почивка в Турция, Навална се запознава с адвоката Алексей Навални, който също е жител на Москва. През 2000 г. Юлия и Навални се женят. тя му ражда две деца - през 2001 г. на бяла свят се появява дъщеря им  Дария, а през 2008 г. стават родители на син - Захар. Юлия помага на родителите на съпруга си в техния бизнес, който е свързан с плетенето на кошници. През 2000 г. Навална, заедно със съпруга си Алексей, се присъединява към партията "Яблоко", която напуска през май 2011 г. От 2007 г. Навалная официално не работи никъде, наричайки себе си „отговорна по въпросите на ежедневието и отглеждането на децата“. 

Снимка: Getty Images

След като през 2007 г. Алексей Навални придобива известност в Русия като блогър и опозиционен политик, Навална става първи секретар и помощник на съпруга си. Животът на семейството става осезаемо по-публичен, така че Навална влиза в светлината на прожекторите като "първата дама на руската опозиция". Експертите отбелязват, че тя никога не се е опитвала да се позиционира като независима фигура - Навална винаги се е държала като предана съпруга и спътничка на Навални („съпругата на декабрист“), готова на груби изявления и решителни действия, ако съпругът й има нужда от това, но не е пряко свързана с политиката. Тя говори на редица митинги, като нарича дори „крадец, страхливец и нагъл бандит“ ръководителя на Националната гвардия на Русия Виктор Золотов, който през септември 2018 г. предизвиква Алексей Навални на „дуел“.

Снимка: Getty Images

През 2015 г. Навална е класирана на 67-мо място в Топ 100 на най-влиятелните жени в Русия от "Ехото на Москва". След като Алексей Навални получава условна присъда, започват да битуват мнения, че Навална може да бъде номинира за президент вместо него. Според руската общественичка Ксения Собчак през 2018 г. тя предлага тази опция на Навални, но той я отхвърля с думите, че „гласове не бива да се предават“.

Снимка: Getty Images

Навална привлече голямо обществено внимание в края на лятото и началото на есента на 2020 г., когато съпругът й беше спешно хоспитализиран в Омск след подозрение за отравяне. Тя поиска Навални да бъде изпратен за лечение в Германия и дори се обърна директно към руския президент Владимир Путин. След като германски експерти потвърдиха отравянето на Навални, руският лекар Леонид Рошал заяви, че в пробите на Навални в Русия не е открито отровно вещество и предложи да се създаде руско-германски екип по този въпрос. Навална го обвини, че действа „не като лекар, а като глас на държавата“. Тя последва съпруга си в Берлин, като беше неотлъчно до него в болница „Шарите“, а Навални по-късно публикува съобщение "Юлия, ти ме спаси". „Новая газета“ и читателите на опозиционния вестник обявиха Навална за Герой на годината за 2020 г.

Снимка: Getty Images

През септември 2020 г., след отравянето на Навални, започнаха да се циркулират мнения, че Навална почва да играе самостоятелна политическа роля и може да се превърне в „руската Цихановская“ - лидер на цялата опозиция. Политическият анализатор Константин Калъчев казва, че ролята на Навална се е променила: „От съпруга на политик тя самата се превръща в политик“; че „тя има харизма и чар и лесно може да замести съпруга си, ако е необходимо“. Политическият стратег Абас Галямов сравнява Навална с Коразон Акино - съпругата на главния опозиционен лидер във Филипините, който се противопостави на режима на диктатора, управлявал двадесет години.

През 2020 г. руският писател Дмитрий Биков каза, че Навална му напомня за героинята на Людмила Петрушевская: Тя „се е сблъсквала с обстоятелства, по-силни от нея, но някакво чудо й помага да победи световното зло.“

През януари 2021 г. Навална се завърна в Русия със съпруга си. След като Навални беше задържан от граничния контрол, тя направи изявление, че арестът и затварянето на летището във Внуково са проява на страх от страна на руските власти от Навални. „Алексей каза, че не се страхува. И аз също не се страхувам. И ви призовавам всички да не се страхувате“, каза тя. Навална обвини служителите по сигурността, че я „преследват като съпруга на враг на народа. На 21 януари Навална обяви, че ще отиде да присъства на руските протести през 2021 г., за да поиска освобождаването на нейният съпруг. На 23 януари тя е задържана, но същата вечер е освободена.

"Първо, аз не съм жертва. Харесвам работата на Алексей и смятам, че това е правилно. Понякога е малко страшно, особено след август (на 20 август Алексей Навални изпадна в кома след като бе отровен с "Новичок"). Но той не отстъпва и аз няма да отстъпя. Лоши хора искат да го спрат, а значи не трябва да им се дава такава възможност. И аз му се възхищавам не защото е мой съпруг, а защото съм негов симпатизант и знам по-добре от всички какво му струваха тези години. И освен това, моята главна задача е, въпреки всички трусове, в семейството нищо да не се променя: децата са си деца, а дома - дом. Искам да бъда себе си" - това каза Юлия Навалная пред руския Harper's Bazaar в първото си интервю след присъдата на съпруга ѝ Алексей. 

Снимка: Getty Images

През януари 2021 г. прокремълският канал Tsargrad TV заплаши да публикува интимни файлове на Алексей Навални, освен ако Навална не обещае „да не стане Цихановская в Русия“ и „да не играе политически игри“. Впоследствие Навална участва в документалния филм „Навални“, заснет през 2022 г., който печели "Оскар".

Снимка: Getty Images

На 16 февруари 2024 г. Федералната затворническа служба на Русия обяви, че съпругът й е починал в затвора в Ямало-Ненецкия регион, след като „се е почувствал зле след разходка и почти веднага е загубил съзнание“. Руските информационни агенции съобщиха, че медици от местна болница са пристигнали за минути и са прекарали повече от „половин час“, опитвайки се да го реанимират.  Навална, която присъства на Мюнхенската конференция по сигурността, впоследствие изнесе реч, в която заяви, че не е сигурна дали докладите са верни, но коментира, че ако съпругът й е починал, че Путин и неговите съюзници „ще понесат скоро отговорност“.

Снимка: Getty Images

В края на миналата година Навални беше преместен в отдалечен арктическа затвор в Ямало-Ненецкия регион, който се намира в Северен Сибир. През януари той каза, че ежедневието му включва разходки в затвора при минусови температури. Откакто беше арестуван през 2021 г., той прекара повече от 300 дни в изолация, където затворническите власти го държаха заради предполагаеми дребни нарушения на затворническите правила. Последната публикация в канала на Навални в Telegram, която той управлява чрез своите адвокати и екип в изгнание, беше почит към съпругата му, публикувана на „Свети Валентин“. В документален филм, заснет преди да се върне в Русия, Навални беше попитан какво послание иска да остави на руския народ, ако умре или бъде убит. „Не се предавайте. Не трябва, не може да се предадете“, каза той. „Всичко, което е необходимо за триумфа но злото, е добрите хора да не правят нищо. Затова не правете това“.