Новината, че руският опозиционер Алексей Навални е починал, предизвика множество реакции по цял свят. И ако за повечето това е новина за смъртта на политик, за Юлия Навалная това е новина за смъртта на съпруга й. 

Най-отявленият критик на Кремъл Алексей Навални, излежаваше присъда в Сибир и загуби живота си на 47 години. Това съобщиха от руската затворническа служба по-рано днес. 

Как реагира тя, когато той беше задържан - вижте във видеото горе.

Около 13 седмици преди това той й пише последното си писмо, което тя публикува в социалните мрежи.

В него нарича Юлия "бандитка". Причината? Нейното писмо до него не му било предадено, тъй като съдържало "информация за организация на престъпления". 

"Провървя ми с жена. И умна, и красива, и възпитава децата добре, и готви отлично, и планира престъпления. Не жена, а мечта".  

Двамата се запознават през 1998 г. на почивка в Турция. Две години по-късно се женят. Имат дъщеря Даша и син Захар.

В интервю Юлия Навалная споделя, че е била съвсем наясно, че не се жени за обещаващ адвокат или за лидер, а за мъж, с когото от самото начало й е ясно, че има стръмни завои".  В писмата и на двамата личи не само емоцията, но и чувството за хумор, което и двамата демонстрират. 

"Не забравяй, когато делиш плячката, да ми пратиш моя дял на сметката в затвора!"

На написаното Юлия отговаря по подобаващ начин, а личи и със същата силна емоция. 

"И на мен ми провървя с мъж. И умен, и красив, възпитава децата, че и рецидивист, на когото дори писмата от жена му не предават."

Снимка: Getty Images


Когато руският политик беше в болницата е в безсъзнание, поставен на изкуствено дишане, Юлия непрестанно седяла до леглото му.

На 3 септември германска военна лаборатория заключава, че Навални е бил отровен с нервнопаралитична субстанция от типа Новичок, разработена за военни цели по съветско време. Москва отрича тези твърдения. Френска и шведска лаборатории потвърждават германските изводи.

Снимка: facebook.com/navalny

Дни след като вече е излязал от комата, Навални споделя пост във Фейсбук профила си, в който говори за любовта си Юлия. 

"Пост за любовта.
С Юлия имахме годишнина на 26 август - 20 години от сватбата ни. Аз дори се радвам, че я пропуснах и мога да напиша това сега, когато знам за любовта повече, отколкото преди месец."

И не пести думите си, в които личи силна емоция. 

Когато тя е до мен, идиотските халюцинации изчезват.nС нея ми е хубаво.nСлед това тя си тръгва, става ми тъжно и започвам отново да я чакам.nНито за секунда не съм се съмнявам, че за това си има научно обяснение.  От тембъра на гласа й мозъкът ми отделя допамин и затова ми става по-леко. Всяко нейно идване беше лечебно, а ефектът на очакването усилваше производството на допамин. 

Подробности около смъртта на Навални.

  • На Навални му е прилошало след разходка.
  • Лекарите в наказателната колония са констатирали смъртта.
  • Руският опозиционер излежаваше 19-годишна присъда в Сибир.

Следете повече в онлайн репортажа на btv Новините.