На 17 януари руският опозиционер Алексей Навални и съпругата му Юлия се върнаха в Москва от Берлин, където Навални се възстановяваше от отравяне с "Новичок" в продължение на 4 месеца.

Двамата летяха с нискотарифната авиокомпания "Победа" и трябваше да кацнат в 19:40 в летище Внуково. Преди излитането те качиха в социалните мрежи видео, в което Юлия цитира култовия руски филм "Брат 2".

Самолетът им обаче беше пренасочен за Шереметиево, тъй като във Внуково се бяха събрали хора, които искаха да посрещнат политика.

На паспортния контрол Навални бе задържан и отведен в ареста, а по-малко от 24 часа по-късно официално бе арестуван за 30 дни. 

Малко преди това съпругата му пусна пост в Инстаграм профила си: "Льоша, когато те отровиха аз писах, че сме се справяли с всичко, ще се справим и с това. Сега бих повторила същите думи, но този път ти, може би, ще можеш да ги прочетеш: ще се преборим с всичко. И всичко ще бъде наред!"

Юлия и Алексей Навални се запознават през 1998 г. на почивка в Турция, а две години по-късно сключват брак. Имат две деца - Дария и Захар.

На фона на събитията с Алексей Навални в Русия мнозина предполагат, че е възможно именно съпругата му да продължи неговото дело в политиката. 

Чуйте какво каза Юлия непосредственно след задържането на мъжа си във видеото по-горе.