"Не съм взела решение за себе си дали ще го следвам" - това сподели съпругата на продуцента на "Фермата" Иван Христов. От години Ирина Тенчева спазва житния режим на Петър Дънов, както и специален режим на гладуване, свързан с фазите на луната, т. нар. дни Екадаши. 

През есента обаче също правила 5-дневен режим, който е характерен с това, че основната приемана храна е 100 г жито. Именно тогава организмът й показал някаква негативна реакция спрямо този продукт.  

Важна част от житуването е подготовката. Извършва се няколко дни преди започването на самия режим, за да се навлезе по-плавно в сериозната фаза. 

Спира се приемът на месо, млечни, захар, а основни продукти стават различни в съответните дни:

  • 29.1 - фасул
  • 30.1 -зеле, зелеви
  • 31.1 - леща или нахут
  • 1 -зелен фасул
  • 2 - грах
  • 3 - белена леща
  • 4 - елда, киноа
  • 5 - булгур
  • 6 - ориз
  • 7 - картофи

Тази година същинското житуване започва на 8.2.

Полагаемата храна за всеки ден включва 100 г жито или лимец, 3 ябълки, 10 ореха и 1-2 лъжици мед.



Режимът на Петър Дънов е свързан не само с изчистване на тялото, но и на душата. Много е важно да изяждате цялото количество жито!

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЖИТНИЯ РЕЖИМ

 

Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя, е роден на 11 юли 1864 г. Българският философ и лечител основава религиозно учение, наречено Бялото братство. Макар самият той да не одобрява понятието дъновисти, и до днес неговите последователи са наричани така на кратко. За него приемането на божествената любов, мъдрост и истина са най-висш идеал за човека. 

Житният режим е специален начин на хранене с цел прочистване на организма и съзнанието, завещан от Петър Дънов на неговите ученици преди около 80 г.

 

Най-често се изпълнява през месец февруари. Протича в няколко основни етапа - подготовка (около 8 дни), същинска част (10 дни) и последваща част със захранване (9 дни).

Житото се разделя на 3 хранения. Пие се гореща вода. Плодът се изяжда преди останалото. 

Захранването се прави с т. нар. ангелска супа, която се прави от картоф, вода и магданоз. Може да се овкуси с няколко капки лимонов сок.