Гладуване 11 дни след пълнолуние е практика, която според Ирина Тенчева може да помогне за пречистване на тялото и избистряне на ума. Дните се наричат Екадаши и са записани в текстове, които дават основата на йогата. Съпругата на продуцента на "Фермата" Иван Христов скоро излезе от болница след прекарана с усложнения COVID инфекция. "Вярвам, че това знание може да помогне на много хора" - пише в Инстаграма си тя.

"Единадесетият ден след пълната луна и единадесетият ден след новата луна играят особено важна роля за ритъма на тялото и ума. Тези специални дни са известни като Екадаши, което означава единадесет от санскрит. Счита се, че Екадаши са най-благоприятни дни за пречистване, които освен ползи за тялото дават уникалната възможност на всички хора да пречистят ума и съзнанието си и да напреднат духовно."

Кулинарката и майка на 3 деца споделя малко повече за самото гладуване. То започва вечерта преди Екадаши и продължава през целия Екадаши до сутринта на следващия ден. В по-меката версия на този пост в храненето може да се включат млечни продукти, плодове и зеленчуци. Забранено е да се консумират зърнени и бобови култури, както и кафе и алкохол. 

В санскрит тази дисциплина или доброволно отричане се нарича тапас. Целта е постепенно да бъдат "изгорени" нежеланите навици и пристрастявания, да се намалят неврозите и стресът. 

"Освен с гладуване в градските условия, човек може да експериментира с различни леки форми на тапас като въздържание от интернет, телевизия и социални мрежи" - е друг вариант на очистващо въздържание, за което Ирина Тенчева говори. 

Друга духовна практика, за която тя наскоро сподели, се е случила също по новолуние. През февруари Ирина стана част от еднодневната програмата за 8for8 на Биляна Савова - основател на фондация "Мога сам", в помощ на хора с множествена склероза, лектор и визионер на различни инициативи. 

"И катарзисните преживявания; и часовете мълчание; и спокойствието, че си сам заради себе си. Когато този вълшебен ден приключи аз се върнах към реалността сякаш физически бях отсъствала поне месец. Навън всичко бе побеляло. Отвътре и аз бях изчистена до бяло." - сподели тя за изживяването в Инстаграма си. 

Освен духовните практики и пречистващото гладуване, Ирина е много добър кулинар и има заведение за хранене, в което реализира авторските си рецепти. Една от тях е боб със спанак моцарела, подходяща за хора, които са отказали месото и трябва да наваксват нуждите на тялото от протеин с други източници. Ето как да си гонаправите. 

БОБ СЪС СПАНАК И МОЦАРЕЛА

  • 400 г боб (накиснат за една вечер във вода). Може да се добави и боб мунг. Сварява се 2 пъти за по 25 минути, като се изхвърлят и двете води. 
  • В дълбок тиган се задушават няколко скилидки чесън, ситно нарязани шалот, 4 моркова на кръгчета,  наситнен джинджифил и 2 стръка селъри.
  • Подправя се със сол, пушен червен пипер, сух джоджен, индийско орехче, смлян кардамом и къри.
  • Настъргват се 2 домата и се добавя бобената смес. Залива се с вода и се оставя да ври на среден огън 25-30 минути.
  • Прибавят се 4 шепи пресен спанак и 1 връзка зелен лук. 
  • Накрая се накъсват няколко топки моцарела. 
  • Сервира се залято със зехтин.

Снимка: instagram.com/irina_tencheva/