Биляна Савова е арт директор на списание EVA и основател на фондация „МС - Мога сам”. Тя беше един от лекторите на форум "Дълголетие", където разказа своята вдъхновяваща житейски история. Една истинска, мъдра и красива жена решава да не вярва на традиционната медицина и заключенията на лекарите и сама да потърси своя път към здравето. 

Снимка: Credo Bonum

Преди години лекарите й поставят диагноза множествена склероза. Официално считат това заболяване за нелечимо. Не й дават особени шансове, а й казват, че до няколко години ще е в инвалидна количка. Биляна обаче решава да не вярва на традиционната медицина. Някакво силно вътрешно усещане я кара да пътува. В рамките на 6 месеца посещава Мъртво море и Хималаите, денивелация от 5000 метра. Защо го прави дори самата тя не може да каже. Просто нещо много силно, вътрешно я кара да избере именно тези две места.

Понякога е по-важно да съхраниш себе си, а не да продължиш напред

В Хималаите се изкачва до височина 5300 м. Още преди пътуването взема решение, че няма да продължи на всяка цена. С това си решение успява да помогне на друга жена, която видимо не се справя с височинната болест и липсата на кислород, но въпреки това иска да продължи. Понякога е по-важно да съхраниш себе си, а не да продължиш напред, си казва Биляна. Ясно осъзнава, че има сили и енергия да направи още една крачка напред, още една нагоре. Но със същата яснота разбира и че това може да е последната й крачка в живота.

Живот в ашрам в Индия

В ашрам се живее с малко неща, къпеш се със студена вода, тоалетната е обща. В тези условия, на брега на един от ръкавите на река Ганг, Биляна живее известно време, за да открие себе си. Учи се на вид медитативна техника – вдигане и залепване на камъни. Когато поставя първия си камък, си казва
Не, това не е възможно!
Години след това размишлява върху тази фраза. Как ние сами си поставяме спирачки. Виждаме, че нещо се случва, виждаме, че можем да го направим, че го правим в момента и пак сме негативни и казваме, че е невъзможно. Долината й дава може би най-важния урок: да вярва в себе си.


Снимка: Credo Bonum

Випасана – медитацията на Буда

Биляна е скачала с бънджи, карала е с невероятно високи скорости и въпреки това казва, че най-екстремното нещо, което е правила, се нарича випасана. Това е т. нар. медитацията на Буда – осъзнаване на истинската природа на реалността. Представлява следене на дъха и концентрация в точки. Изпълнява се поне 10 дена в пълно мълчание – с никого не говориш и никой не ти говори на теб. Много хора се отказват по средата, защото се плашат от самите себе си, от това, което откриват за себе си в мълчанието. Но успееш ли да издържиш, още на четвъртия ден започват да се случват чудеса, споделя Биляна.

Всеки живот, добре преживян, е дълъг живот

От години на дисплея на телефона на Биляна Савова стои снимка с надпис – Използвай мозъка си. Това е изборът, който тя прави – да използва мозъка си. „Трябва да познаваме телата си. Знаем толкова много за мобилните телефони например, а не знаем къде ни е далакът”. Според нея, ако познаваме по-добре телата си, ще можем по-лесно и навреме да следим всеки сигнал, който те ни дават за здравето. Животът, който водим, е пример за живота на децата ни. Дори ние да не сме най-здравите, децата ни може да са. Защото да опазваме здравето си е наша лична мисия!

Седем години след поставената диагноза множествена склероза, Биляна Савова изглежда прекрасно и се чувства все по-здрава и мъдра. 

Снимка: Credo Bonum