„Месецът на Оскарите“ тече по bTV Cinema и тези вечер ще може да гледате филма "Случаят Ричард Джуъл".

Драмата е на легендарния актьор и режисьор Клинт Истууд, а в главните роли са Пол Уолтър Хаузър, Оливия Уайлд, Сам Рокуел, Кейти Бейтс и други.

Ето 10 любопитни факта за филма:

1. Историята в основата на сценария е истинска, а снимките са осъществени точно по време на 23-годишнината от взрива, за който се разказва.

2. Филмът е сниман на мястото на произшествието в Атланта (щата Джорджия).

3. Изпълнителят на главната роля Пол Уолтър Хаузър качва 12 килограма, за да изиграе ролята си.

4. Номинацията за "Оскар" и "Златен Глобус" за най-добра роля получава Кати Бейтс, изиграла ролята на майката на Ричард - Боби Джуъл.

Актрисата е печелила престижната статуетка на Академията - за играта си в "Мизъри" по романа на Стивън Кинг.

5. Концертът на Кени Роджърс е включен във филма, защото истинската Боби Джуъл му е голям фен.

6. Леонардо Ди Каприо и Джона Хил е трябвало да си партнират в главните роли, но са се отказали (все пак двамата заедно може да гледате във "Вълкът от Уол-Стрийт").

7. Репортерката Кати Скръгс (чиято роля във филма се изпълнява от Оливия Уайлд) в реалния живот страда от зависимости и депресия.

Тя умира от свръхдоза през 2001 г.

8. Забавно е, че приставката, на която Джуъл играе във филма всъщност изобщо не е била популярна в Щатите (където масов хит са били Плейстейшън и Нинтендо).

Предполага се, че това е направено, защото това е била единствената платформа, поддържаща любимата игра на Джуъл "Виртуално ченге".

9. Колегите на Кати Скръгс смятат, че филма некоректно я показва като журналистка, готова да прави секс, за да получи информация.

10. Редакторът на изданието, в което тя е работила по това време определя филма като "обиден" и смята, че е недопустимо подобно нещо да се случва в света след движението MeToo.

"Случаят Ричард Жуъл" може да гледате тази вечер по bTV Cinema.