Днес рождения си ден празнува един човек, който е станал причина за кошмарите на много хора, но въпреки това е обичан по целия свят. През живота си Стивън Кинг е имал една мечта и една цел - да бъде писател. Днес той има повече от 60 романа, 11 сборника с разкази, и 5 нехудожествени книги. Богатство му е над 400 милиона долара. Майсторът на хоръра издава по една книга всяка година (а понякога и две) и, както сам предрича, единствено смъртта може да го спре да пише. Първият роман на Стивън Кинг е "Кери" от 1974 г., а в България произведенията му идват през 1986 г. с "Мъртвата зона".

Ето още 19 (най-могъщото число в книгите на Стивън Кинг) любопитни факта за писателя:

1. Когато е на четири години, Стивън Кинг най-вероятно става свидетел на смъртта на свой приятел. Двамата си играели близо до железопътни релси. След няколко часа Стивън Кинг се прибрал у дома си, пребледнял и изплашен, но не можел да си спомни какво е станало и защо се страхува толкова. Оказало се, че другото момче било блъснато от товарен влак, вероятно пред очите на Стивън (той и до днес не може да си спомни нищо). Катастрофата била толкова ужасна, че се наложило да събират "части от него в кошница", както майката на Стивън Кинг услужливо му разказала после.

2. Когато Стивън бил още дете, баща му излязъл, за да си купи цигари и никога не се върнал. Доналд Кинг напуснал семейството си и от тогава Стивън никога не го е виждал и не е проявявал желание да го види. Чак след години станало ясно, че мъжът се е оженил повторно и има друго семейство и други деца.

3. В началото на кариерата си Кинг бил пристрастен към алкохола и наркотиците. Писателят разказва, че след като е продал първия си роман, го е отпразнувал като си е купил кашон бира и се е напил до безпаметност. Със славата и по-големите възможности, проблемът му се задълбочил. Писателят станал зависим от кокаин и почти постоянно бил надрусан. Той дори споделя, че в това състояние е написал няколко романа и няма никакъв спомен от процеса.

4. Стивън Кинг познава не само успеха по-добре от нас, но и провалите. Преди да стане толкова известен, че да може, както сам казва, да "публикува списъка си с покупки и да изкара милиони от него", Стивън Кинг получил откази за десетки разкази и за 4 романа. В продължение на години отказите се трупали и Кинг забивал всеки отхвърлен разказ на пирон на стената си. Един ден те станали толкова много, че пиронът паднал.

5. Преди да се прочуе Стивън Кинг и съпругата му едва успявали да свържат двата края. С трите си деца живеели в каравана, нямали телефон и сметките се трупали, въпреки че и двамата работели. Често се случвало семейството да бъде спасено в последния момент, ако Стивън успеел да продаде някой разказ на списание.

6. Една от причините за успеха на Стивън Кинг е съпругата му Табита. През 1973 г., след като написва "Кери", Стивън решава, че книгата не си струва и я изхвърля. От коша за боклук я вади Табита, прочита я и му казва, че не е толкова зле, след това прави няколко предложения как може да я подобри (включително култовата сцена с тампоните). В резултат на това "Кери" е първата публикувана книга на Кинг и с нея започва зашеметяващата му кариера.

7. Писателят има няколко романа и под псевдонима Ричард Бакман. Това са първите му романи, които са били отхвърлени. Стивън Кинг успява да ги пусне под друго име и книгите на Бакман малко по малко започват да стават известни (едната дори е екранизирана с Арнолд Шварценегер в главната роля). След няколко години обаче тайната на Кинг е разкрита и Ричард Бакман умира.

8. Стивън Кинг е автор на една от най-смущаващите сцени в литературата. В романа "То" е описано как група деца (6 момчета и едно момиче) правят секс в подземната канализация на града. Сцената е толкова шокираща и смущаваща, че не е включена нито в екранизацията от 1990 г., нито в тази от 2019 г.

9. През 1999 г. Стивън Кинг претърпява почти фатална злополука. Блъска го микробус, който раздробява костите в краката му и му нанася още тежки поражения. Когато се възстановява, Кинг купува превозното средство и го унищожава.

10. Освен писател, Стивън Кинг е и любител музикант. Заедно с други писатели от щата Мейн, Кинг свири в рокендрол група.

11. Също така Стивън Кинг е луд фен на бейзболния отбор "Ред Сокс". Писателят не пропуска мач и дори е помогнал за построяването на бейзболен стадион. Има и нехудожествена книга, в която говори за любовта си към бейзбола.

12. Стивън Кинг е и много голям почитател на писателката Джоан Роулинг и на книгите за Хари Потър. Роулинг и Кинг са много добри приятели, а преди време майсторът на ужасите призна, че най-страшните създания, с които се е сблъсквал в литературата, са дименторите от "Хари Потър". През 2020 г. отношенията им се обтегнаха, след като Стивън Кинг първоначално защити, а след това оттегли подкрепата си за Роулинг във войната ѝ с транс активистите.

13. Стивън Кинг държи рекорда за най-много екранизирани произведения на жив писател. И по всичко изглежда, че ще го задържи още дълго, защото екранизациите не спират и дори се правят нови версии на старите филми. Миналата година "То: Част втора" стана вторият най-гледан филм на ужасите за всички времена, след... "То: Част първа".

14. В много от филмите по негови книги се появява и самият Кинг в съвсем малки роли. Той е бил от разносвач на пица до гробар. В сериала "Мистър Мерцедес" го видяхме като труп. Стивън Кинг има малка роля дори в новата версия на "То".

15. Една от най-известните екранизации по книга на Стивън Кинг е "Сиянието" на Стенли Кубрик. И докато целият свят изпадна във възторг от филма, самият Кинг не го харесва, защото твърде много е променил основната идея на книгата.

16. Стивън Кинг има програма за млади режисьори. Писателят им продава правата за екранизирането на свои разкази само за един долар. Един от тези млади режисьори (и голям фен на Кинг) бил Франк Дарабонт, който прави първия си късометражен филм по разказа "Жената в стаята". Кинг бил толкова впечатлен от филма (тъй като разказът е много труден за филмиране), че по-късно поверил на Дарабонт работата по "Изкуплението Шоушенк". Както може би знаете, това се счита за най-добрият филм на всички времена в класацията на сайта IMDB. Любопитно е, че Стивън Кинг никога не е осребрил чека си за 5 000 долара, които е изкарал от продажбата на правата за филма.

17. Талантът на Стивън Кинг вероятно е заразен, защото жена му и двамата му синове са писатели. Съпругата му Табита има няколко публикувани романа, които се радват на сравнително голям интерес. Писателските им гени обаче са се обединили най-силно при сина им Джо, който в момента гради изключително успешна литературна кариера. Младият писател Джоузеф Хилстром Кинг, познат ни като Джо Хил, има доста публикувани романи, някои от които са екранизирани, като "Рога" и "NOS4A2".

18. В личната си библиотека Кинг има над 17 000 тома и е чел всички, с изключение на 100-200, до които още не е стигнал.

19. В книгата си "За писането", Стивън Кинг разкри тайната как човек може да стане добър писател. Критикът Роджър Ебърт определи рецептата на Кинг като най-добрият писателски съвет, даван някога. А тайната е проста: "Чети много и пиши много".