13-годишният Макс Ууси стана известен във Великобритания и по света с това, че се изнесе на палатка в задния двор на къщата си с благотворителна цел – за да събере пари за местния хоспис. Изненадата му била голяма, когато разбрал, че е получил покана да се присъедини към останалите 2000 гости в Уестминстърското абатство на 6 май, за коронцията на крал Чарлз.


"Чувството беше невероятно, защото никога не съм предполагал, че 13-годишно момче, което просто е спало в палатка, ще получи покана", казва Ууси пред списание People. "Трябваха ми поне няколко часа, за да го осъзная и да проумея, че всъщност отивам на коронацията."


Тийнейджърът прекарва 1099 последователни нощи в градината пред дома си в Девън, Западна Англия. Събира около 940 000 долара за хосписа в Северен Девън.

Вдъхновението му дошло от съседа Рик Абът, 74-годишен, който имал рак в последен стадий и подарил на Макс палатката.

"Искам да изживееш приключение в нея", му казал възрастният съсед. "Обещавам ти, че ще го направя", спомня си какво му е отвърнал тийнейджърът. "И така - веднага започнах да събирам пари в палатката."



Младежът е удостоен с отличието "Медал на Британската империя" за усилията си в полза на обществото.



"Този път се опитват да го направят по-достъпно", казва той за списъка с гостите на коронацията. "Затова канят хора, които са направили нещо за общността, а не само политици и други подобни. Удивително е да видиш, че хората получават признание", добавя той.

Нещата стават истински, когато Макс забелязва, че покана с неговото име и това на баща му е показана в акаунта на кралското семейство в Инстаграм. Това го развълнувало още повече:



"Мисля, че това ще бъде един невероятен ден, едно страхотно събитие. Не мисля, че някой си спомня как е изглеждало преди, така че това ще бъде лудо преживяване. Възможност, която се случва веднъж в живота."

Бъкингамският дворец обяви, че 74-годишният крал е поканил над 850 представители на общности и благотворителни организации на коронацията. Повече от 450 носители на „Медал на Британската империя“ бяха поканени да наблюдават службата от самото абатство.

Вижте кратко видео, посветено на Чарлз III: