.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Замъкът Нойшванщайн, вдъхновил Дисни за двореца на Спящата красавица

Евгений Милов | преди 46 седмици
Снимка: iStock
Построен от баварския крал Лудвиг II, чийто живот няма толкова приказен край

Замъкът Нойшванщайн е един от най-известните замъци в света - отчасти благодарение на това, че е послужил като вдъхновение за двореца на Спящата красавица в Дисниленд и лого на анимационното студио на Уолт Дисни.

Замъкът е построен от баварския крал Лудвиг II над алпийското Лебедово езеро, като красотата им вдъхновява Чайковски за създаването на балета "Лебедово езеро". Разположен в подножието на Баварските Алпи, гледката от "Замъкът на лебедовата скала" в Германия е най-зрелищна през есента и зимата.

За създаването на замъка Лудвиг II  се вдъхновява от многобройните си срещи и оперите на Рихард Вагнер. Kралят започва строежа на замъка в романтичен стил през 1869 г., който продължава 17 години, а проекти са архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк.

Когато Уолт и Лилиан Дисни предприемат европейска ваканция, двамата остават особено впечатлени от едно място в югозападна Бавария - замъкът Нойшванщайн, който впоследствие ще послужи като вдъхновение за двореца на Спящата красавица при построяването на Дисниленд.

Въпреки приказната визия на замъка, животът на Лудвиг II  няма толкова приказен край - кралят успява да прекара броени дни в замъка, заради внезапно настъпила смърт при неясни обстоятелства.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите