„На снимки изглеждаш по висок“ - чували ли сте този израз и преди? Или пък самите вие сте го казвали на някого? Не се подвеждайте единствено от това, които виждате на снимките. Статистиката разкрива истината за височината на мъжете по света.

Европейците - както мъжете, така и жените, са сред най-високите хора в света. Учени в областта на здравеопазването от NCD-RisC са направили проучване за това в кои държави живеят най-високите мъже в света.

Изследването сочи, че най-високите мъже в света са холандците - не само в Европа, но и в целия свят. Те имат среден ръст от 183,8 см.

След тях по височина се нареждат мъжете от Черна гора с ръст от 183,3 см. Естонските мъже пък заемат трето място с височина 182,8 см.

Мъжете от скандинавските, балтийските, централноевропейските и бившите югославски страни са най-високите в Европа и в света.

В Топ 20 на най-високите мъже в света влизат 19 европейски държави, като мъжете от Доминикана (с височина от 180,2 см) заемат 20-о място и с това я превръща в единствената неевропейска държава, която се класира толкова високо.

Снимка: landgeist.com

Мъжете в Кипър са най-ниските в Европа - със среден ръст от 172,7 см. А веднага след тях се нареждат българските и албанските мъже с приблизително еднаква височина - 174,2 см и 174,1 см.

Вижте коя е най високата жена в света >>>

Румейса Гелги, която е 27-годишна, е висока цели 2,15 м. В специално интервю за bTV тя сподели кое е най-лошото нещо, което й се случва заради ръста й.

Оказва се, че въпреки запомнящия й се ръст, Румейса се е родила недоносена с тегло 5,9 кг. Родният й град е Сафранболу.

 

Още при раждането й лекарите установили, че тя има Синдром на Уивър, който води до свръхрастеж.