Алчен, емоционално затворен партньор, който се държи на дистанция, е напълно различен от „мъжа мечта“, чийто образ живее във въображението на много жени. Поведението на партньора обаче не винаги отразява неговия характер. Често действията на мъжете са продиктувани от страхове, внимателно скрити от очите на жените.

Мъжете понякога се страхуват от неща, от които имат страх и жените. Ето кои са най-честите опасения на мъжете в сферата на любовните връзки, според  експерта, основател на Академията за трансформация на живота – Елена Сур.

1. Страх от отхвърляне

Снимка: iStock

Някои мъже са готови да отказват запознанства, срещи и дори връзки с жени от страх да не бъдат отхвърлени. Отказът е сериозен удар по мъжката гордост. Отхвърлянето може да бъде много болезнено, емоционално преживяване. За да се предпази, мъжът прибягва до избягване и оттегляне. Няма контакт с жена – няма риск от отхвърляне.

Някои мъже реагират на отказа с прекомерна упоритост, докато други се поддават на страха и дори не се опитват да се доближат до дамата, която харесват.

Мъжете смятат, че жените днес заемат по-изгодна позиция, защото сами решават с кого да излязат, или пък на чие съобщение да отговорят. Мъжете са много по-склонни да чуят отказ, което се отразява на тяхното самочувствие.

Съвет към жените от специалист:

Дамите трябва да бъдат по-меки и по-тактични в общуването си с мъжете. Това не означава, че трябва да се съгласяват на втора среща от съжаление. Могат например да направят комплимент за мил жест или пък да реагират с чувството за хумор.

2. Страх от пристрастяване

 

Зад външната студенина често се крие страхът да не бъдем уязвими. Някои мъже си забраняват да показват истинските со чувства. Те се страхуват да се влюбят и открито да демонстрират чувствата си, защото виждат това като слабост и риск да станат зависими. Арогантността, необвързаността и емоционалната студенина често са само щит, зад който всеки човек се крие. Човек може да избегне емоционална привързаност, ако се страхува да не изглежда слаб. Очевидно такива мъже имат дълбоко вкоренен проблем, който трябва да бъде разрешен.

Снимка: iStock

Страхът на мъжа показва, че прекомерната откритост и изразяване на любов ще доведат до това жената да започне да доминира.

3. Страх от използване

Снимка: istockphoto.com

Мъжете се страхуват да не бъдат използвани не по-малко от жените. Най-често тук става дума за финансовите възможности. На първата или втората среща гаджето може да изглежда алчно и дори стиснато. Това поведение често е свързано с постоянен страх от това мъжът да попадне в ръцете на егоистична жена, което за него означава да бъде използван и изоставен.

Съвет към жените от специалист:

Обърнете внимание не на финансовите възможности на мъжа, а на отношението му към вас. Ако той проявява загриженост, общува тактично, слуша внимателно и се опитва да бъде интересен, привидното му скъперничество може да е само отражение на вътрешен страх.

4. Страх да не стане "под чехъл"

„Чехльо“ или "мъж под чехъл" може би е един от големите кошмари на мъжете. Тази "титла" се дава на онези, които доброволно следват примера на жените и губят лидерската си позиция. Не всички мъже се страхуват от това, но за някои самата мисъл да загубят своето „аз“ и да попаднат под влиянието на жена, е непоносима. Жените засилват този страх, като се опитват да участват във всички решения на партньора си – контрол, критики, нежелани коментари и лекции. Този сценарий хвърля мъжете в паника, защото жената се появява в ролята на началник или строг учител. Страхува се да не загуби достойнството си и да стане такъв, какъвто го искат.

Мъжете се нуждаят от пространство, за да вземат правилни решения. Важно е да уважавате мъжа и да се отнасяте към него като към силен и самодостатъчен човек, който може да се грижи както за себе си, така и за вас.