Средностатистическият човек притежава около 18 чифта обувки. Според проучване* най-често те са удобни и в черен цвят. Само във Велико Търново жените си жертват комфорта със средната височина на токчетата е 7,3 см. Следват ги дамите от Сливен – 7,2 см, Кърджали и Шумен – с 6,9 см.

Средно в страната жените купуват най-бързо моделите с 38 номер, а мъжете – 42.

Но знаете ли, че ако принцът от приказката търсеше Пепеляшка в България, той би трябвало да отиде в Силистра. Именно там се оказва, че са дамите с най-малко стъпало. В града най-често се купуват 36 номер дамски обувки, което е с 2 размера по-малко от средния за страната.

С най-голям крак са жените в Бургас и Пазарджик – 39-ти номер, както и Ямбол, Видин и Монтана – 40-ти номер обувки.

Как стоят нещата при мъжете? В Плевен са мъжете с най-големи стъпала с поред проучването. Там най-често те купуват обувки номер 45, в Русе и Монтана – 44, а в Сливен и Перник – 41. 

Дами, ако си търсите атлетичен мъж, добре е да се насочите към град Кюстендил. По данни от изследването там живеят най-спортуващите мъже, които често си купуват обувки за своите активности.

Ако Кюстендил не ви допада, другите опции са Сливен и Плевен. В тези градове процентът на закупените обувки за джогинг спрямо общия брой закупени обувки е най-голям.

Снимка: obuvki.bg

Като цяло българите предпочитат спортния стил и ценят удобните обувки. Заключение е направено на основата на факта, че мъжете обикновено купуват маратонки, обувки, спортни обувки, кецове и сандали, а жените - маратонки, сандали и кецове. Обувките на висок ток са на предпоследно място.

*Виж цялата „Обувна карта на България“ .