.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ароматът на розата отново ще привлече туристи в Казанлък

LadyZone.bg | преди 11 седмици
Предстои Фестивалът на розата, който ежегодно ни разкрива красотата на Розовата долина

Пролетта пристигна и ни омая със своето неповторимо усещане за пробуждане. Всичко наоколо се озелени, а душите ни сякаш станаха по-леки, а сърцата ни по-топли. Този сезон носи със себе си и множество празници и фестивали, които ни притеглят към най-красивия кът на България, а именно този, в който са се сгушили културата и традициите ни. Пътуванията, които ни пренасят в друго време и ни помагат да се докоснем до природата, са най-доброто бягство от посивялото ни ежедневие. Едно събитие, което влияе по точно такъв начин на хората, е Фестивалът на розата на град Казанлък. Откриването на ежегодното събитие ще бъде  на 31-ви май и ще продължи до 2-ри Юни.

Розата е един от символите на българската култура. Тя олицетворява смирението, добротата, чистотата и трудолюбието на нашия народ. А казанлъшките розови полета са неописуемо място. Представете си аромата на живота, който се носи из въздуха. Представете си красивата гледка на будната природа. Представете си, че сте част от нея. Това е целта на този фестивал – да доближи максимално човека до природата с помощта на розата.

Празникът на розата за първи път бива организиран през далечната 1903 г. От самото си начало това събитие се основава на милосърдието. Събират се средства за бедни семейства, стари и болни хора, а по-късно парите са били дарявани и на училища. За известно време фестивалът бива прекъснат, но  през 1966 г. традицията се подновява. Оттогава фестивалът се провежда ежегодно и привлича множество туристи, които търсят емоционални изживявания.

По време на розобер край Казанлък през 2018 г.

Всяка година Фестивалът на розата е повод културният календар на Казанлък да се изпълни с множество събития като изложби, спектакли, концерт, дефилета на народни носии и др., които можете да видите тук. Има няколко събития, които носят на участващите най-чистото усещане за традиция, а това са Конкурсът спектакъл „Царица Роза“, Ритуалът „Розобер и розоварене“ и Карнавалното шествие.

Конкурсът спектакъл „Царица Роза“ дава началото на фестивала като след дефиле на най-красивите казанлъшки абитуриентки една от тях печели короната и се превръща в лицето на Розовата долина. Тази година за символ на града бе избрана на Вероника Кънева, която завършва Природо-математическа гимназия  „Никола Обрешков”. А в деня на откриването на фестивала - 31-ви май, тя ще бъде официално коронясана в 20:30 на пл. Севтополис.

Вероника Кънева - Царица Роза 2019

Ритуалът „Розобер и розоварене“ са в сърцевината на фестивала. По време на това събитие хората могат да се слеят с традициите, наблюдавайки розоберачи в народни носии да събират розовите цветове, докато около тях се носят звуците от изпълненията на групи за автентичен фолклор. Сърцата им започват да туптят в ритъм с танците на ансамбли, включили се във фестивала. А ароматът на рози попива в съзнанието на човека. Неусетно всеки един се включва в розобера, а по-късно за спомен всеки получава по едно шишенце розово току що прoизведена розова вода.

Розоварене

На 2-ри юни тази година ще се проведе и ежегодното шествие в чест на Празника на розата. По време на едночасовия карнавал улиците на Казанлък се изпълват с пъстрите цветове на множество носии. Кукери гонят злите духове, докато героите от Чудомировите разкази дефилират в редиците на шествието. Отново песни, танци и усмивки ще бъдат в сърцата на хората.

Огромен спектър от емоции се крие в този фестивал, но всеки негов нюанс си струва да се изпита. Защото в него се крие по една частичка от нашите традиции и култура.

Езикът на розатаАко сте избрали роза за да изразите чувствата си, обърнете внимание на символиката в цветовете
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите